VIDEO: Vraťte Žraloka! Na Moldavu bude jezdit nový dopravce. Německé ojetiny bez dostatečné kapacity na kola, kritizují lidé nové vlaky
RegioShark vyjíždí z tunelu před stanicí Mikulov - Nové Město. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem, Moldava – V prosinci se mění dopravce na trati na Moldavu. Turistické vlaky bude nově vozit společnost GW Train, která si pro tuhle náročnou trať připravila specialitu, uvádí Doprava Ústeckého kraje.

Na trať vyjede původně německá jednotka řady 628, v tomto případě s oběma vozy motorovými. Čtyři hnané nápravy dají podle Dopravy Ústeckého kraje skoro jeden megawatt výkonu, což se hodí v příkré trati v kopcovitém terénu. Pro cestující jsou také připraveny zásuvky či informační systém.

Volba nového dopravce ale vyvolala vlnu kritiky. Lidé začínají nostalgicky vzpomínat na staré motoráčky i moderní soupravu RegioShark Českých drah, které se neřekne jinak než Žralok. „Nízkopodlažní Žralok byl prostě nízkopodlažní moderní vlak. Pro mnohé byl právě nízkopodlažní klimatizovaný vlak rozhodujícím tahákem pro některé cestující, zvláště pro rodiny s kočárky a starší lidi,“ uvádí například cestující Ondra Žižka. Žralok nejezdil ale z Mostu, nýbrž z Ústí nad Labem. Z Mostu jezdí starší motoráky řady 810. „Moderní vlak nahradíte německou ojetinou,“ napsal na profil Dopravy Ústeckého kraje na Facebooku Filip Jablečňák.

Nejvíce lidé kritizují kapacitu pro přepravu kol. Ta si bude možné v budoucnu rezervovat v aplikaci DÚKapka. „Pokud tento vlak nedisponuje dostatečnou kapacitou pro přepravu kol, je to jen kosmetická úprava a nepochopení smyslu tratě na Moldavu. Proč lidé na Moldavu jezdí a s čím tam jezdí,“ shrnuje David Petrlík.

Další lidé nejsou tak kritičtí: "Hlavně ,ať zvládnou zimu, pak se uvidí," dodává Katka Pulchartová. A lidé přidali i snímky speciálního vagonu pro kola, se kterým dopravce jezdí na jihu Čech.

https://www.youtube.com/watch?v=pYcoYBPsMrY

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru