Děda Mráz na steroidech. Noc nás zchladí teplotami až kolem -10 °C
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Bílina ani ň, Chomutov ani ň, Most ani ň, Teplice ani ň, Žatec ani ň, ale 1 cm v Ústí nad Labem (Kočkově), 9 cm v NP České Švýcarsko, 12 cm ve Varnsdorfu, 13 cm ve Šluknově a 27 cm na Klínovci. Se sněhem (v pondělí v ranních hodinách) to v Ústeckém kraji bylo krapet komplikovanější. Máte-li ho rádi (sníh) a Birgit (tlaková níže) Vám ukázala vztyčený prostředníček, nebuďte smutní.

V téměř čtyřsettisícovém Brně, jakož i na dalších místech jižní Moravy, se sněhu dočkali leda tak ve VR brýlích. Holt to tentokrát nevyšlo, avšak zima teprve začíná (meteorologická před dvěma týdny, astronomická za týden a něco), takže času dost. I když, do Vánoc zbývá už ani ne čtrnáct dnů, což není moc povzbudivé. A to jak pro Podkrušnohoří, tak pro Šluknovský „poloostrov“. Proč? Protože počítače říkají, že těm, co nemají, nebude nic přidáno a těm, co mají, bude vše odebráno. Prostě naznačují, že se citelně oteplí a že nejen Šluknov o své sněhové bohatství přijde. Nicméně v dohledné přítomnosti oteplení nehrozí, opak jest pravdou: Děda Mráz s chutí převezme vládu a budeme v tom všichni spolu (zmrznou Mostečáci i Šluknováci, všichni do jednoho).

13. prosince: Lucie prý noci upije, přitom dne nepřidá. A ani tepla. Úterní nejnižší noční teploty zamíří k hodnotám v rozmezí -5 až 10 °C s tím, že po obědě můžeme počítat s přinejlepším -7 až -3 °C. Takovou kosu nebudou mít ani v metropoli Ruské federace. V dalších dnech se však v Moskvě ochladí a k tomu se přidají přívaly sněhu, tedy kdybyste přišli o rozum a vyrazili za zimou do Moskvy, budete uspokojeni. Zpátky do Ústeckého kraje. Úterý se obejde bez sněhových vloček, zato nabídne nemálo slunečních paprsků. Ráno a dopoledne sice nepřekvapí mlhy a nízká oblačnost, ale mezi polednem až západem slunce to vypadá na jasnou oblohu.

14. prosince: Od půlnoci do cca dvacáté hodiny zataženo, v odpoledních hodinách při větší dávce štěstí (pro někoho smůly) se sněžením. Takhle, na většině území České republiky se dočkají chumelendy. Bohužel severozápadní Čechy by na tom opět měly být nejhůře. Očividně má počasí něco proti severozápadním Čechám... Je to nekorektní, až rasistické. No jo, jenomže nad počasím (troposférou) už je jen stratosféra a mezosféra a pak vesmír (termosféra a exosféra), tam asi pomoc nenajdeme... Středeční nejvyšší odpolední teploty okolo -6 až -2 °C, nejnižší ranní teploty kolem -7 až -11 °C.

15. prosince: To si jako děláš p... Už v nočních hodinách od západu dorazí další sněžení a hádejte, které části České republiky se totálně vyhne? Správně, Ústeckému kraji (a též kraji Libereckému). Budiž nám útěchou, že půjde o velmi slabé sněžení, čili vlastně o nic nepřijdeme. No ale stejně, ta averze vůči severozápadním Čechám je nepřehlédnutelná. Mraků bude dost. Nejvyšší odpolední teploty okolo -4 až 0 °C, nejnižší ranní teploty kolem -3 až -7 °C.

Aktuální počasová věštba na Vánoce:

Štědrý den: Inverzní charakter počasí při jihozápadním proudění. Na horách v maximu 5 až 8 °C, v nížinách v maximu 0 až 3 °C.

Boží hod vánoční: Proměnlivá oblačnost při severozápadním proudění. Na horách v maximu plus minus 0 °C, v nížinách v maximu 2 až 6 °C.

Štěpán: Severozápadní až severní cyklonální proudění. Na horách se sněžením a slabým mrazem, v nížinách sněhánek méně a při teplotách nad nulou.

Nevypadá to na bílé Vánoce... už zase.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru