Počty mrtvých v letošním roce převyšují živě narozené. To je nebývalé, říká ekonom Lukáš Kovanda
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - V letošním roce Češi vymírají nebývale soustavným tempem. V každém z uplynulých tří čtvrtletí roku byl totiž počet zemřelých Čechů vyšší než ten živě narozených. To je nebývalé. Komentuje současnou situaci ekonom Lukáš Kovanda.

"Dohromady, od ledna do konce září, počet zemřelých převyšuje počet živě narozených o 11,2 tisíce. To je sice nižší údaj než ten za stejné období loňska, kdy se kvůli covidovým úmrtím zejména z první poloviny roku jednalo o údaj 17,9 tisíce. Jenže loni už ve třetím čtvrtletí byl počet živě narozených vyšší než počet zemřelých. V letech 2014 až 2020 byl počet živě narozených vyšší než počet zemřelých vždy ve druhém a třetím čtvrtletí roku," vysvětluje Kovanda.

Letos je to tedy jiné. "Letos Češi vymírají soustavněji než v uplynulém desetiletí, neboť v žádném z letošních uplynulých čtvrtletí nepřekonává počet živě narozených počet zemřelých. Covidová pandemie se tedy nestala výraznějším impulsem pro zvýšení porodnosti Čechů," tvrdí ekonom.

Obyvatel České republiky však letos i tak přibývá, a to o 10,2 tisíce. "Celkově počet obyvatel země tak ke konci září činil 10,527 milionu. Tento nárůst je však dán výhradně tím, že počet přistěhovalých z jiných zemí dostatečně překonává počet vystěhovalých do zahraničí. Letos to je o 21,4 tisíce osob. Takže i když od této hodnoty odečteme počet Čechů letos „ztracený“ vymíráním, zmíněných 11,2 tisíce osob, stále setrváváme v kladném pásmu – přírůstek činí oněch 10,2 tisíce," dodal Lukáš Kovanda.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru