Česká obchodní inspekce zakázala na trhu další magnetické kuličky. Jsou nebezpečné pro děti
Foto: ČOI
Ústí nad Labem

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je nebezpečný výrobek, který je nabízen pod názvem Magnetické kuličky Neocube v dárkovém balení, model BY-1C5NI. U testované hračky byly několikanásobně překročeny hodnoty magnetického toku.


Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu jsou v nabídce nebezpečné magnetické kuličky o velikosti 5 mm v počtu 216 kusů, které jsou uspořádány do tvaru kostky s hranou složenou z 6 kuliček. Kostka z kuliček je vložena do plastové krabičky a usazena do molitanového pouzdra, které je umístěné v kulaté plechové krabičce s víčkem s průhledovým okénkem. Na dně krabičky jsou nalepeny dvě papírové etikety. Na nich jsou uvedeny identifikační údaje výrobku a varování v českém jazyce: „Doporučujeme pro děti starší 8 let, Nebezpečí vdechnutí či pozření malých částí. Magnety jsou opravdu silné, v případě pozření okamžitě navštivte lékaře! Používat pouze pod dohledem dospělé osoby!“ Déle jsou uvedeny informace o dovozci, označení značkou shody CE a piktogram „nevhodné pro děti do tří let“.


Výrobek nevyhovuje požadavkům na bezpečnost hraček s magnety. Povolené hodnoty magnetického toku jednotlivých magnetů nesmí přesáhnout 50 kG2mm2. U testované hračky laboratorní zkoušky prokázaly, že tyto hodnoty jsou několikanásobně překročeny.


V případě, kdy dítě polkne větší množství magnetických kuliček, může dojít k poranění jeho vnitřních orgánů (trávicího traktu). Při pohybu těchto částí v trávicím traktu by mohlo dojít k jejich spojení přes střevní stěnu a tím způsobit blokaci střev, nebo v delším časovém období i nekrózu v místě spojení. Vdechnutí magnetické kuličky dětmi může také způsobit dýchací problémy.

Česká obchodní inspekce uložila provozovateli prodejního webu a dovozci hračky do EU ochranná opatření - stažení kontrolovaného modelu hračky z trhu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru