Další sníh a desetistupňový mráz. Zimě se u nás zalíbilo, odejít nehodlá
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Vánoce jsou časem splněných přání… a zázraků. K největšímu bezesporu došlo před dvěma tisíci lety, ale také ve středu 14. prosince ve večerních hodinách. Vánoční duch sestoupil na Zemi a decentně foukl do Birgity, respektive do jejího frontálního systému, v důsledku čehož se sněhové vločky ukázaly i v severozápadních Čechách, a tak zmizela „sněhová díra“ v Podkrušnohoří a přilehlém „vnitrozemí“.

Stačí vedle sebe dát družicový snímek ze středečního a čtvrtečního dopoledne. Třebaže kalamitka se nekonala, ty plus minus dva cenťáky (byť prašanu, zcela nevhodného stavebního materiálu) taky dobrý, ne? A dalších sněhových vloček se dočkáme již během pátku šestnáctého, ačkoli severozápadní Čechy, přesněji Karlovarský a Ústecký kraj, na tom se srážkami budou opět nejhůře. Přinejmenším i to málo, co venku je, hned neroztaje, protože až do zlaté neděle, ne-li déle, můžeme počítat s třeskutými mrazy.

Pátek šestnáctého: Zataženo. Od rána do večera, takže vlastně po většinu dne, se sněžením, jenomže dle všeho velice slabým... Přinejlepším centimetr až dva centimetry (v nížinách), na větší sněhovou nadílku to fakt nevypadá. Ta oblačnost je nějaká lakomá, potažmo frontální systémy a tlakové níže. Nebo že by opravdu měly výhrady proti severozápadním Čechám? Proč? Takový nádherný kus světa to je... Nejvyšší odpolední teploty okolo -5 až -1 °C.

Sobota sedmnáctého: Do oběda (dvanácté hodiny) mraků dost, potom se dočkáme modré oblohy a slunečních paprsků. A nakonec, až slunce zalehne, nebe obsadí nízká oblačnost (nemluvě o mlhách), čili romantické mrznutí pod hvězdami se jaksi konat nebude. Sněhánky žádné, možná až na Děčínsko a Šluknovsko. Nejvyšší odpolední teploty okolo -6 až -2 °C, nejnižší ranní teploty kolem -4 až -8 °C.

Zlatá neděle: Převážně zataženo nízkou oblačností (a mlhy). Srážkové úhrny nulové. Nejvyšší odpolední teploty okolo -7 až -3 °C, nejnižší ranní teploty kolem -7 až -11 °C.

Pondělí devatenáctého: Jihozápadní anticyklonální proudění, což znamená co? Správně, inverzní charakter počasí. Rtuť teploměru by však měla zůstat pod nulou, neboť studený vzduch je relativně těžký a chvíli trvá, než ho „jihozápaďák“ odnese pryč.

Vánoce se blíží, na závěr tím pádem čerstvá předpověď (ve skutečnosti tip numerických modelů) na nejkrásnější dny v roce:

Štědrý den: Čerstvý jihozápadní až západní vítr, hodně mraků bez srážek a v maximu okolo 10 až 14 °C (ano, vidíte správně).

Boží hod vánoční: Vítr se stočí k severozápadu, maxima spadnou k hodnotám okolo 4 až 8 °C a zaprší, na horách i zasněží.

Štěpán: Vítr se stočí k západu, maxima budou okolo 4 až 8 °C a nepřekvapí dešťové kapky, včetně vrcholů Krušných hor.

Asi raději bez komentáře...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru