S ledovkou budeme zápasit i v dalších dnech, potom bude fakt teplo
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - 1 až 5 mm. Takové množství srážek spadlo během pondělního odpoledne a večera, při teplotách převážně mezi -4 až -2 °C. Navzdory tomu nesněžilo, nýbrž pršelo. A proto jste si možná rozbili držku a současně rozsekali mobil (zlatá třicet tři desítka).

V horším případě jste možná neukočírovali svůj čtyřkolový kočár a... Vánoční týden nezačal zrovna nejšťastnějším počasím. Proč? Tři důvody: Franziska, Kasper a samo Česko. Franziska je tlaková níže, jejíž střed bychom našli nedaleko Irska. Kasper je zase tlaková výše, která volným tempem zdrhá do západní Asie (přes Černé moře).

Tato dvojice do střední Evropy poslala teplý vzduch, konkrétně až z oblasti Azorských a Kanárských ostrovů, a to hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry, neboť teplý vzduch je relativně lehký. Naproti tomu chladný vzduch je relativně těžký, takže chvíli trvá, než ho „teplouš“ vytlačí. Kór z české kotliny, která funguje jako mísa (kvůli horám, které ji obklopují). Podle teploměrů mrzlo, avšak nad tou ošklivou bílošedou dekou (nízkou inverzní oblačností) bylo nad nulou, přesněji o nějakých 6 až 9 °C tepleji. Tím pádem z frontální oblačnosti (která byla nad nízkou inverzní oblačností) padaly dešťové kapky. Řešení je prosté: vyhřívané chodníky a silnice.

Ani na jedno však nejsou prachy, tedy musíme dávat bacha. Bohužel ještě pár desítek hodin, než přijde citelné oteplení. Ano, už není žádná šance, že by Vánoce byly na sněhu (pokud nepočítáme vrcholky hor, samozřejmě).

20. prosince: Mraky, mraky, mraky... Srážky ne. Maxima: v nížinách okolo -2 až 0 °C, na horách okolo 1 až 3 °C (a v Sasku až okolo 10 °C).

21. prosince: Mraky, mraky, mraky... Mezi cca 9:00 až 15:00 s deštěm, i na Klínovci. Maxima: v nížinách okolo 0 až 2 °C, na horách okolo 4 až 6 °C.

22. prosince: Mraky, mraky, mraky... Do západu slunce nepřekvapí přeháňky, zas všude dešťové. Maxima okolo 5 až 9 °C, na místech, kde ještě teplotní inverze bude vzdorovat (naposledy), okolo 1 až 3 °C.

Předposlední výhled na Vánoce:

Den před Štědrým dnem: Déšť (včetně Klínovce), maxima okolo 6 až 10 °C, vedle v Německu okolo 11 až 15 °C, ojediněle až okolo 16 °C.

Štědrý den: Hnusně (zataženo s dešťovými přeháňkami), k tomu maxima okolo hnusných 7 až 11 °C.

Boží hod vánoční: Zpočátku i sluneční paprsky, pak se zatáhne. Srážky žádné a maxima okolo méně hnusných 2 až 6 °C.

Štěpán: Polojasno až oblačno, srážky ne. Maxima okolo 3 až 7 °C, v Německu až okolo 14 °C a ve Francii až okolo 19 °C.

Nebylo by už lepších těch 19 °C a k tomu navíc slunečná obloha?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru