Ústecký kraj rekordně investuje do památek i živé kultury. Příští rok rozdělí na opravy přes šedesát milionů
Pravčická brána. Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Ještě v roce 2020 rozděloval Ústecký kraj na obnovu památek 5 milionů korun. V roce 2023 si žadatelé rozdělí 60 milionů korun na větší opravy a jeden milion korun kraj poskytne na drobné památky v krajině. Skokové navýšení se týká i dotací na živou a nezávislou kulturu, na jejíž podporu je v krajském rozpočtu vyčleněno 9 milionů korun, tedy o 6 milionů víc než v roce 2020.


„Připomínání historie, ochranu památek a podporu aktivních talentovaných lidí považuji za součást úspěšné přeměny našeho průmyslového kraje a těší mě, že kolegyně a kolegové návrh na postupné navyšování objemu dotací podpořili. Letos jsme se navíc mnoha žadatelů z minulých let zeptali, jak by se dotační programy v kultuře daly zlepšit. Výsledkem jsou nová pravidla, která usnadňují jak podání žádosti, tak čerpání dotací," vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Řehák, v jehož gesci jsou kultura, památky a cestovní ruch.

 
Schválené dotační programy v kultuře krajským zastupitelstvem budou vyhlášeny v následujících dnech. Žadatelé budou moci své projekty předkládat od poloviny ledna až do 6. února 2023.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru