Nejteplejší v historii? Na silvestra i Nový rok by mohla padnout hranice 16 °C
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Poslední den roku 2022 by mohl být ještě teplejší než poslední den roku 2021, který byl nejteplejším posledním dnem roku od roku 1935, kdy tuzemské stanice naměřily až 16,3 °C, a sice ve východočeském Hradci Králové. Loňský silvestr přinesl až 15,3 °C, konkrétně do Českých Budějovic a Děčína. Letošní silvestr má potenciál překonat oba dva silvestry, respektive jak loňských 15,3 °C, tak bezmála devadesát let starých 16,3 °C. Daleko do zimy bylo mimo jiné na silvestra 2017 (Doksany 12,7 °C, Žatec 13,1 °C, Tušimice 13,3 °C) anebo na silvestra 1993 (Žatec 11,6 °C, Děčín 12,0 °C, Ústí nad Labem 12,6 °C).

Před rokem po mimořádném 31. prosinci následoval ještě mimořádnější 1. leden. Připomeňme, že 1. ledna 2022 byla v Česku, v Kopistech u jezera Most, zaznamenána nejextrémnější novoroční teplota za celou dobu měření, a to 15,7 °C. 1. ledna 2023 by, díky fénovému efektu Šumavy, rtuť v teploměrech mohla vystoupat až na 17 °C. S největší pravděpodobností v Jihočeském kraji, s menší pravděpodobností v kraji Středočeském (v jeho jižní části). V severozápadních Čechách by se jak silvestrovská, tak novoroční maxima měla zastavit na hodnotách okolo 15 °C. Bude-li se počasí řídit heslem „jak na Nový rok, tak po celý rok“, jsme v řiti. Hlavně v létě, kdy bude takové horko, že...

David: Do cca 6:00 velká oblačnost, poté do cca 15:00 převážně skoro jasno až polojasno a potom se od západu zatáhne (nejdříve přijde vysoká oblačnost, později i střední a nízká). V nočních a brzkých ranních hodinách a (pozdě) večer raději počítejte s dešťovými kapkami. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C.

Silvestr: Od půlnoci do půlnoci oblačno až zataženo, třebaže od cca 17:00 jen vysokou oblačností (stejně bude tma, tak co). Mezi půlnocí a polednem nepřekvapí přeháňky, druhá polovina dne už bude v suchu, jakož i noc. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, teoreticky ojediněle až 16 °C, nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C.

Nový rok: Srážky žádné, přes den i sluneční paprsky (chvíli vysoká oblačnost, chvíli nic). Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C, sem tam až okolo 15 °C, za hranicemi Ústeckého kraje okolo 16 až 18 °C (jižní a střední Čechy, Sasko), nejnižší ranní teploty kolem 10 až 6 °C.

Karina: Bambilion vysokých oblaků a žádných jiných, tedy nulové srážkové úhrny. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru