Ptačí chřipka je v Ústeckém kraji! V Česku se objevila první tři letošní ohniska nákazy
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - V České republice jsou první tři ohniska ptačí chřipky H5N1 v letošním roce. Nacházejí se ve třech různých krajích: Středočeském, Ústeckém a Královéhradeckém. Dvě ohniska se nacházejí v malochovech, jedno v komerčním velkochovu drůbeže.

První z letošních ohnisek je ve velkochovu krůt Farma Druhaz v Sedlčanech ve Středočeském kraji. Na farmě se nachází v jedné z hal více než 1 000 kusů krůt v porážkové hmotnosti, v dalších halách pak dalších 12 000 kuřat na maso. Chovatel nahlásil úhyn několika desítek krůt. Veterinární inspektoři na místě uskutečnili šetření, nařídili mimořádná veterinární opatření a odeslali vzorky k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Všechna drůbež bude v souladu s legislativou utracena.

Další ohnisko se nachází v obci Velká Bukovina na Děčínsku. Chovatel v pondělí 2. ledna nahlásil úhyn šesti z 13 kusů drůbeže/slepic s příznaky nákazy. Také zde vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Na hospodářství byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Zbývající kusy byly dnes utraceny.

Třetí ohnisko se nachází v obci Kozojedy na Jičínsku v Královéhradeckém kraji. Zde malochovateli uhynulo 13 z 27 nosnic. I zde byla potvrzena ptačí chřipka H5N1, byla přijata opatření proto šíření nákazy. Zbývající drůbež bude dnes utracena.

Okolo všech tří ohnisek budou vymezena ochranná pásma a v nich vydána mimořádná veterinární opatření.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru