Parádní začátek jara. Slunce od rána do večera, v noci ale pořádně přituhne
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Severák není jen drsňák, nýbrž také sympaťák. Důkazem budiž poslední den meteorologické zimy a prvních pár dnů meteorologického jara. Po přední (východní) straně oblasti vysokého tlaku vzduchu se středem plus minus nad Skotskem, kterou chytré hlavy z Německa pojmenovaly Hazel, bude do České republiky velmi uvolněným tempem proudit vzduch ze severnějších zeměpisných šířek.

Ten zaviní, že za rozbřesku (občanský rozbřesk v těchto dnech začíná v cca 6:20 a trvá půl hodiny) zmrznou nám tvářičky trošičku. Na druhou stranu se od asi 6:50 do asi 17:45, kdy vstává, respektive ulehá sluníčko, můžeme těšit na maximální přísun stoprocentně přírodního vitaminu D. Další sníh už tím pádem na horách nepřibude, nicméně Krušňáky si polepšily. V pondělí v ranních hodinách hlásily většinou patnácti až dvaceticentimetrovou pokrývku s tím, že Klínovec se pyšnil dvaačtyřiceticentimetrovou pokrývkou. Vrcholy ostatních hor jsou na tom lépe, avšak proč bychom se měli vzrušovat více než metrem sněhu v Beskydech nebo v Krkonoších, že... Krušným horám by možná prospěla dávka růstového hormonu, byť za cenu výraznějšího srážkového stínu v Podkrušnohoří. Neřešme kraviny, Země je stejně dutá krychle a kulatost je pouhá konspirace.

28. února: Jasno až skoro jasno. Maxima okolo 0 až 4 °C, minima kolem -4 až -8 °C, nahoře až -10 °C.
1. března: Jasno, ani jeden mrak. Maxima okolo 2 až 6 °C, minima kolem -4 až -8 °C, nahoře až -10 °C.
2. března: Jasno, ani jeden mrak. Maxima okolo 3 až 7 °C, minima kolem -3 až -7 °C, a to dole i nahoře.

I před 60 lety, 1. 3. 1963, Československu vládla tlaková výše. Akorát se přihnala od severovýchodu, ze Sovětského svazu, čemuž odpovídaly nejnižší noční/ranní teploty, které pokořily až dvacítku, samozřejmě pod nulou. Zatímco na Milešovce teploměr ukázal „pouhých“ -10,7 °C, v Teplicích naměřili -15,4 °C, v Žatci se dočkali -19,0 °C a v Doksanech bylo -21,2 °C. K teplotám hluboko pod bodem mrazu přispěl i sníh, který nechyběl ani v nížinách. Teplice měly 7 cm, Žatec se chlubil 10 cm, Doksany byly na 17 cm a co se horských oblastí týče, ty nabízely půl metru a více. Ladovská zima jak vyšitá, třebaže v samém úvodu meteorologického jara (1. března až 31. května).

Copak asi přinese březen 2023?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru