Zpátky do tepla: Odpolední maxima překročí 30 °C. A uvidíme i Perseidy?
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Pokud máte rádi horké a slunečné počasí, máte se na co těšit. Tento týden byl zatím deštivý a chladný, s teplotami přes den i pod 20 °C. Ale příští víkend bude tropický, s teplotami až 34 °C. Tropy budou pokračovat i v první polovině příštího týdne.

Pokud plánujete využít tropický víkend k výletu nebo k relaxaci u vody, nezapomeňte si vzít opalovací krém, klobouk a dostatek pití. Tropické počasí může být pro některé lidi namáhavé, takže je dobré se vyhýbat fyzické námaze a vyhledávat stín. A pokud se objeví bouřka, raději se schovejte do bezpečného úkrytu. (vygenerováno UI)*

Tak co, komu byla ve čtvrtek ráno zimička? Ono totiž mrzlo. Dole ve městech zcela nepřekvapivě ne, na některých místech, v tzv. mrazových kotlinách, v Krušných horách však ano. Dobrým, vlastně nejlepším příkladem je někdejší obec Jelení. Tam mezi šestou až sedmou hodinou teploměr ukázal skoro -1 °C. Pod nulou určitě bylo i v části Krušných hor, která spadá pod Ústecký kraj, akorát o tom nevíme, páč se tam jaksi nenachází meteorologická stanice. Co se měst týče, minima se pohybovala nejčastěji v rozmezí 8 až 7 °C. Podobně to s minimy vypadalo 10. srpna 1966: Teplice 7,0 °C, Varnsdorf 6,5 °C, Doksany 6,0 °C atd. (vytvořeno PI)**

Základním stavebním kamenem života je změna. Život není statický, je dynamický, plný změn. A protože naše planeta je živá, mění se každou chvíli. Tato skutečnost je nejpatrnější v nejspodnější vrstvě atmosféry, takže v troposféře, kterou lze popsat jedním slovem: počasí. Ano, počasí, potažmo klima, nikdy v historii Země nebylo delší dobu stejné. A my jsme na počátku další změny, čímž se dostáváme úplně na začátek neboli k titulku neboli k předpovědi počasí. (vytvořeno PI, i vše níže)

11. srpna: Bajvočko do 22:00 jasno až skoro jasno (ráno ojediněle mlhy), pak se zatáhne vysokou oblačností. Nejnižší ranní teploty kolem 12 až 8 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 28 °C, sem tam až 29 °C.

12. srpna: V noci, ráno a dopoledne vysoká oblačnost, potom i oblačnost nižších pater. Srážky na 99,999 % (hrubý odhad) žádné. Nejnižší ranní teploty kolem 16 až 12 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 27 až 31 °C.

13. srpna: Už to tady dlouho nebylo – tropická noc. Noc na neděli přinese v minimu kolem 20 až 16 °C (hranicí tropické noci je 20,0 °C). Tropicky bude i po obědě, respektive nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo 27 až 31 °C (opět). Opalování sabotuje kupovitá oblačnost, na 99,999 % (asi) se objeví přeháňky a bouřky. Hlavně bouřky.

14. srpna: Rovněž začátek nového týdne se ponese v tropickém duchu. Po obědě naměříme okolo 28 až 32 °C, k ránu kolem 21 až 17 °C. Nějaký ten oblak se objeví, srážky ale nehrozí.

Jak dlouho potrvají tropy? Momentálně to vypadá, že do středy. Podíváme-li se na dlouhodobé výhledy (ano, jsou k ho*nu), žádná úmorná a dlouhotrvající vedra se v létě 2023 už neobjeví. Před létem jsme na vodách českého internetu mohli narazit na varování před pekelným létem. No, počasí se do pekla očividně nechce. A čemu/komu by se tam chtělo, že jo?!

*UI = umělá inteligence

**PI = přírodní inteligence

Moment, moment! A co ty Perseidy? Jak už jste se mohli dočíst, vrcholí v noci na 13. srpna. Bohužel právě noc na neděli by měla být docela bohatá na nízkou oblačnost. Musíme doufat, že se do té doby trošičku pozmění vzdušné proudění a že se dočkáme dobré viditelnosti. Naděje umírá poslední!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru