Ústí nad Labem - Na prstech jedné ruky se dají spočítat zoologické zahrady, jimž se podaří odchovat vzácného ptáka zoborožce. Krásnobřezenská zahrada je dokonce jedinou, kde se za posledních dvanáct měsíců vyklubala a vylétla mláďata.
Věra Vrabcová, z krásnobřezenské zoo, uvedla, že potomky na svět přivádí pár, který žije v zahradě od roku 1992. „Jde o zkušenou a harmonizující dvojici, což je u těchto ptáků velice důležité. Když chtějí zoborožci zahnízdit, vyčistí dutinu hnízda od a otevřou otvor, kam dodají hobliny. Samice si okamžitě začne prostor upravovat podle svého, zpočátku vyletuje ven a zase dovnitř, ale za několik dní si začne přístup do hnízda zazdívat směsí z měkkého ovoce, vařených brambor, slin a pilin, nechává jen úzký otvor pro krmení a na vyměšování. Samec se pak po celou dobu stará o donášku krmení, nejprve pouze pro samici sedící na vejcích, ale po vylíhnutí mláďat se přísun potravy rapidně zvýší," řekla Vrabcová.
Letos se samice zazdila 22. března, o týden později nesla první vejce. „Celkem byly tři, mláďata, která se klubou postupně. Zpočátku jsou holá a slepá, peří jim začíná narůstat až po třech týdnech. Zhruba po měsíci jedno z mláďat uhynulo, ale ostatní dvě prospívala dobře, což mohli chovatelé sledovat díky kamerám umístěným v hnízdě. Na konci června samice vytloukla vstupní otvor a vyletěla ven, od toho okamžiku nosili mláďatům potravu oba rodiče. V sobotu 5. července vyletělo první mládě a 15. července i druhé. Rodiče je ještě krmí, bude trvat několik týdnů, než budou přijímat potravu samostatně. I létat se teprve učí, nejprve jen přeskakují z větve na větev a mávají přitom křídly, ale den ode dne jsou zdatnější," doplnila Věra Vrabcová.
Chovatelé se starají ptačí rodince o dostatek potravy, nejen, co se týče množství, ale hlavně její různorodosti. „Zoborožci mají rádi měkké ovoce jako jsou banány, hroznové víno, hrušky, broskve, nektarinky, třešně, dále rajčata, vařené brambory, dostávají i speciální granule pro plodožravé ptáky. V období hnízdění a odchovu mláďat je nezbytně nutná živočišná složka potravy, kterou tvoří malé myšky, jednodenní kuřátka, vařená vejce či sarančata," dodala Vrabcová.