Ústí nad Labem - Masarykova nemocnice zavádí od 1. září 2014 novou službu pro krajské město a jeho okolí. Jedná se o domácí hospic tvořený týmem zdravotníků a dobrovolníků, kteří pomohou těžce nemocnému onkologickému pacientovi zůstat až do posledních chvil ve svém vlastním sociálním prostředí a v kruhu rodiny.

Domácí hospic je provozován bez finanční spoluúčasti pacienta. Jeho provoz byl umožněn grantovou finanční podporou Nadačního fondu AVAST, kterou získala na zahájení provozu Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. v květnu 2014. Nadační fond AVAST se značným způsobem podílí na rozvoji mnoha oblastí paliativní péče v České republice.

Ilustrační foto. Petr Sochůrek
Zkušební provoz této služby byl zahájen již k 1. 10. 2013, dosud v rozsahu návštěv paliativního lékaře u pacientů doma. Do dnešního dne bylo takto pečováno o 43 pacientů v domácím prostředí a 21 z nich také v domácím prostředí a v kruhu rodiny zemřelo. „Tato služba je určena pacientům, u kterých jsou veškeré možnosti léčby vyčerpány a jejich celkově se zhoršující stav neumožňuje nadále dojíždět na kontroly do zdravotnického zařízení a sám pacient si přeje zůstat v domácím prostředí. Odborný tým je důležitý i pro rodinné příslušníky a ostatní pečující osoby, neboť i pečující osoby potřebují odbornou pomoc, informace z oblasti sociálních služeb a zejména psychologickou pomoc," uvedla MUDr. Jana Dušánková.

Cílem tohoto projektu je dosáhnout provozu mobilního hospice, jehož financování je plně zajištěno cestou zdravotních pojišťoven (hrazené výkony lékaře, zdravotní sestry, psychologa, ev. sociálních pracovníků) a jež je součástí standardní nemocniční péče. Krajské zdravotní, a. s. se podařilo dosáhnout schválení úhrady paliativních výkonů lékaře všemi zdravotními pojišťovnami. Tím jsou umožněny návštěvy paliativního lékaře u pacientů v domácím prostředí. Sesterskou domácí péči zajišťují agentury domácí péče působící v Ústeckém kraji, které mají zkušenosti s paliativní hospicovou péčí a mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami na poskytování tohoto druhu péče.

Cílovou skupinou jsou v současné době pouze onkologičtí pacienti v paliativní péči ve spádové oblasti Ústí nad Labem a okolí do cca 30 km. Výhledově při rozšíření péče a navýšení počtu lékařů lze zařazovat i pacienty s jinými onemocněními v terminálních stadiích.

Pro umírající v České republice by prokázání ekonomické udržitelnosti tohoto modelu domácího hospice, mohl znamenat naději na zařazení domácí paliativní péče do standardní zdravotní péče a tím i výrazné zlepšení její dostupnosti. „Mohl by to být impulz, jak pro zdravotní pojišťovny, tak pro zdravotnická zařízení k rozvoji této oblasti zdravotní péče. Je třeba přesvědčit jak zdravotnická zařízení, tak zdravotní pojišťovny, že kvalita života pacientů v terminálních a preterminálních stavech daná kvalitou péče je modalita, jež významně vypovídá o stavu naší společnosti," dodala MUDr. Jana Dušánková.

Jan Vondra, mluvčí Krajské zdravotní, pod kterou spadá Masarykova nemocnice

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru