Tříkrálová sbírka startuje první lednový den. Jak rozpoznat pravé koledníky Charity ČR?
Foto: archiv e-deniky.cz
Ústí nad Labem

ČR - Tříkrálová sbírka 2019 se bude konat na začátku nového roku, v období od 1. do 14. ledna. V naší zemi má tříkrálová koleda dlouhou tradici. Děti z chudých rodin chodívaly se zpěvem a přáním všeho dobrého po vsi, aby si něco přivydělaly, byly lidmi vítány a obdarovávány.

Charita Česká republika obnovila tradici tříkrálových koledníků a umožnila tak široké veřejnosti zapojit se do charitního díla. Získané finanční prostředky jsou tak projevem soucítění lidí s trpícími, důkazem solidarity a odpovědnosti společnosti za potřeby nemocných, handicapovaných, seniorů, matek s dětmi v tísni a dalších lidí v nouzi.

Výtěžek sbírky má široké uplatnění. Je určen na místní projekty například nízkoprahová centra pro děti ze sociálně slabých rodin, zařízení pro seniory, pečovatelskou službu apod. Peníze se dostanou i do konkrétních rodin na nákladné speciální pomůcky a vybavení pro tělesně postižené. Část financí jde ve formě humanitární pomoci do zahraničí, do oblastí postižených přírodními katastrofami, válkou a hladem.

Pravidla sbírky

Koledování v průběhu Tříkrálové sbírky podléhá přesným pravidlům. Skupinku tvoří obvykle tři koledníci v dětském věku převlečení za bájné krále (mudrce z východu), kteří se podle tradice přišli do Betléma poklonit novorozenému Ježíškovi.

Koledníky lze rozpoznat podle průkazky vystavené Charitou ČR a potvrzené příslušnou diecézní Charitou. Průkaz obsahuje podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní Charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může taktéž vyžádat.

Kasička, do které koledníci vybírají, musí být úředně zapečetěná místně příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem. Číslo pokladničky musí souhlasit s číslem průkazky. Na kasičce je umístěna také nálepka se znakem Charity.

Pokud vám koledníci, kteří požádají o dar do Tříkrálové sbírky pořádané Charitou ČR, na požádání nepředloží svůj průkaz nebo odmítnou ukázat úřední pečetění sbírkové kasičky, jde patrně o koledníky, kteří se pouze vydávají za zástupce Charity a může se jednat o podvod.

Charita si nečiní výhradní právo na tento lidový zvyk. Koledovat může opravdu kdokoli. Nemůžeme ale nést odpovědnost za dary, které veřejnost svěří koledníkům, kteří nejsou evidovaní jako osoby pověřené vykonávat Tříkrálovou sbírku (tzn. nedisponují průkazem vystaveným dle výše uvedených pravidel a nevybírají dary do úředně zapečetěné kasičky).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru