Tahle čísla jsou alarmující! Jen od začátku roku zastavili policisté na Ústecku na tři desítky opilců i zfetovaných řidičů
Policejní kontrola. Ilustrační foto: Michal Hrdlička
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Ústečtí policisté se v uplynulých týdnech při dopravních akcích i v rámci běžného výkonu služby zaměřili na řidiče, kteří jsou tak nezodpovědní, že si sednou za volant, i když jsou pod vlivem alkoholu, nebo omamných a psychotropních látek. Takoví lidé jsou totiž velmi nebezpeční, protože mají negativně ovlivněny řidičské schopnosti a jsou tak značným rizikem pro ostatní účastníky silničního provozu.

A počet do dnešního dne kontrolovaných řidičů, kteří byli ovlivněni alkoholem, nebo drogami, je skutečně alarmující. "Od prvního ledna policisté na Ústecku zastavili už 17 řidičů, kterým při dechové zkoušce zjistili alkohol a 12 lidí, kteří měli pozitivní test na přítomnost omamných a psychotropních látek v těle," uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Případy řidičů, kteří měli pozitivní drogové testy, se budou zabývat převážně úřady ve správním řízení, na magistrát bude zřejmě postoupeno i devět případů, kdy měli lidé za volantem pozitivní dechovou zkoušku na alkohol, a naměřená hodnota byla pod jedno promile.

V osmi případech byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který trestní zákoník stanoví až roční trest odnětí svobody. Až tři roky ve vězení pak může strávit člověk, který je účastníkem dopravní nehody a má přitom v dechu nad jedno promile alkoholu.

"V Ústí nad Labem došlo od začátku roku ke třem nehodám, při kterých pravděpodobně svou roli sehrál alkohol. K první došlo 1. ledna kolem 20:35 hodin, kdy se 29letý řidič při předjíždění střetl s protijedoucím vozidlem a následně i s autobusem. Další nehoda se stala 12. ledna odpoledne, 45letá řidička, která měla v dechu 2,4 promile alkoholu, nabourala do zaparkovaného auta a pak ještě do betonové šachty. Bourala i 40letá žena, která se 15. ledna odpoledne při přejíždění z jednoho pruhu do druhého střetla s jiným autem, policisté jí naměřili 1,6 promile alkoholu v dechu," pokračuje Daniel Vítek.

Smutným „rekordmanem“ mezi podnapilými řidiči, které strážci zákona přistihli, je 32letý muž, kterého dnes po půlnoci zastavili policisté z oddělení hlídkové služby v ulici Mezní. Naměřili mu neuvěřitelných 3,4 promile alkoholu v dechu, opilý řidič byl zadržen a umístěn do policejní cely.

"Kontroly budou pokračovat i nadále, abychom v co největší možné míře eliminovali nebezpečí, kterým jsou podobní řidiči pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích," uzavřel policejní mluvčí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru