Zoo během pololetních prázdnin upozorňuje na problém vysoké spotřeby palmového oleje
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Poslední lednový den obdržely děti pololetní vysvědčení. Zoologická zahrada každoročně při této příležitosti pořádá vzdělávací akci, která letos nese název Den bez palmového oleje a probíhá celý víkend.

„Akci na prázdninové dny připravujeme pro školáky již řadu let. Naši snahou je děti i jejich rodiče zajímavou formou poučit nebo vzdělat. Téma letošních pololetních prázdnin se nabízí v souvislosti s vyhlášeným Dnem bez palmového oleje (1. února), takže jsme se zaměřili na prales, jeho obyvatele, druhy, které mohou návštěvníci vidět i v naší zoo, ale neopomineme varování před nebezpečím, které pro ně znamenají plantáže palmy olejné. S nadměrným pěstováním této kontroverzní plodiny v Indonésii a Malajsii a jejím exportem do celého světa totiž souvisí drastický úbytek tropických pralesů, tím samozřejmě řada zvířecích druhů přichází o svůj přirozený prostor k životu, ale i o zdroj obživy. Nekonečným plantážím palmy olejné se také říká zelená poušť…,“ vysvětlila mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Nikola Roštejnská z ústecké zoo k podmínkám kvízu uvedla, že v pokladně zoo si každý příchozí vyzvedne soutěžní tiket a po zodpovězení všech otázek jej odevzdá zpět, kdy na soutěžícího čeká drobná cena – kapesní kalendářík. „Pokud na tiket doplní ještě kontakt, může být zařazen do slosování, které proběhne hned v pondělí. Pět vylosovaných výherců získá další hodnotné ceny, které si vyzvedne buď v pokladně zoo, nebo mu je výhra zaslána poštou,“ doplnila Nikola Roštejnská. 

Během prohlídky návštěvníci narazí na řadu druhů zvířat z Jihovýchodní Asie, které v jejich domovině právě pěstování palmy olejné bezprostředně ohrožuje. Určitě lze jmenovat orangutany, medvědy malajské, levharty obláčkové a mnohé další. „Soutěžního kvízu se může zúčastnit každý, většinou k nám v těchto dnech přicházejí rodiny s dětmi. Zoo je otevřena od 9.00 do 16.00 hodin s tím, že lze odejít ještě hodinu po zavírací době. A příznivá zpráva pro pilné školáky? Každý, kdo se přijde pochlubit vysvědčením s vyznamenáním a prokáže se v pokladně zoo, má vstup zcela zdarma,“ dodala Věra Vrabcová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru