Univerzita J. E. Purkyně získala od záchranné služby externí defibrilátor
Předání defibrilátoru na UJEP (zleva Lukáš Vais, Leoš Nergl, Ilja Deyl, Petr Bureš, Josef Prokop, Prokop Voleník). Autor: Josef Růžička
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem získala od Zdravotní záchranné služby Ústeckého kraje (ZZS ÚK) automatizovaný externí defibrilátor.

Ředitel ZZS ÚK MUDr. Ilja Deyl a Bc. Petr Bureš, MBA, náměstek ZZS ÚK pro nelékařské zdravotnické profese, ho dnes předali kvestorovi UJEP Ing. Leoši Nerglovi díky projektu Časná defibrilace v Ústeckém kraji. Přístroj k první pomoci při záchraně života je určený pro široké použití nejen ve zdravotnických, ale také v nezdravotnických zařízeních, jakým je právě např. ústecká univerzita.

Vedení UJEP nabídku ZZS ÚK předání místo mobilního – stacionárního veřejně přístupného automatizovaného externího defibrilátoru přivítalo a okamžitě vstoupilo se záchrannou službou do spolupráce na možnosti jeho zajištění do objektu univerzity.

„Stanoviště, kde bude defibrilátor pro zaměstnance a studenty univerzity k dispozici, bylo vybráno v místě s největší kumulací studentů i zaměstnanců, tedy v lobby Multifunkčního informačního a vzdělávacího centra v Kampusu UJEP,“ říká kvestor UJEP Ing. Leoš Nergl.

Na tomto prostoru se nachází největší auly UJEP s 315 a 190 místy a dva přednáškové sály o kapacitě po 90 sedadlech. V bezprostřední blízkosti se pak nalézají budovy rektorátu, Vědecké knihovny UJEP, filozofické, pedagogické a přírodovědecké fakulty a fakulty strojního inženýrství a umění a designu. Přímo v centru kampusu taktéž probíhá největší objem výuky účastníků Univerzity třetího věku.

Defibrilátor značky Philips HeartStart FRx, který bude na UJEP instalován, umožňuje i laikovi poskytnout neodkladnou první pomoc při náhlé srdeční zástavě.

„Přístroj je velmi praktický a budoucího záchranáře vede krok po kroku procesem pomoci, neboť je vybaven hlasovou nápovědou a grafikou v českém jazyce s jasnými instrukcemi tak, aby umožnil komukoli s minimálními znalostmi provádět bezpečně a kvalifikovaně neodkladnou první pomoc,“ říká šéf Záchranné služby v Ústí nad Labem MUDr. Ilja Deyl.

Přesto, že je obsluha defibrilátoru jednoduchá a intuitivní, provedou pracovníci Zdravotní záchranné služby ÚK na UJEP školení pro zaměstnance univerzity. Projekt Časná defibrilace v Ústeckém kraji je zaměřený na plošné racionální zpřístupnění časné defibrilace a probíhá již od dubna 2011. Jeho hlavním organizačním a koordinačním článkem je Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje, významnou měrou se na jeho financování podílí Krajský úřad Ústeckého kraje.

„Podstatou projektu je vytváření celokrajské sítě automatizovaných externích defibrilátorů (AED) - stacionárních i mobilních - v kontextu se sítí výjezdových stanovišť ZZS a s dojezdovými časy jejich posádek tak, aby pravděpodobnost úspěšného použití AED byla co nejvyšší,“ říká Bc. Lukáš Vais, hlavní koordinátor projektu, a dodává: „Zdravotnická záchranná služba eviduje ve svém registru 182 přístrojů AED, celkem bylo realizováno 1 055 jeho aktivací, které pomohly zachránit 44 pacientů postižených náhlou srdeční zástavou.“

Vedení UJEP děkuje Zdravotní záchranné službě ÚK za poskytnutí automatizovaného externího defibrilátoru a těší se na další spolupráci.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru