Ústí nad Labem - Příjemná nahořklá chuť, bohatá pěna a vůně bylin, to jsou tradiční znaky Zeleného piva z pivovaru Starobrno, které se točilo v ústeckých hospůdkách čepující zlatavý mok z portfolia společnosti Heineken. Stovky pivařů po celém Ústí přivítaly letošní svátky jara třinácti stupňovým pivem.
Jednou z hospůdek, kde čepují Zelené pivo na Zelený čtvrtek, byla Resslovka na Klíši hned vedle Kampusu. „O Zelené pivo je každoročně v naší hospůdce velký zájem. Točíme ho jen na Zelený čtvrtek. Moc děkuji štamgastům za návštěvu na Zelený čtvrtek. Byli opět úžasní, bez nich by to nešlo,“ uvedla provozní Resslovky Eva Vítková.
Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, speciálního světlého moravského ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinového kotle přidával speciální bylinný výluh, který se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá. Sílu Zelené pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Poté při teplotě okolo jednoho stupně Celsia několik týdnů dozrává, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Posledním krokem ve výrobě je přidání likéru. Nezaměnitelné zelené zbarvení piva je tedy kombinací několika faktorů - unikátní technologie, použitých surovin, bylinného výluhu a likéru.