V Ústí se mění způsob péče o trávníky. Město mimo jiné zavádí mozaikovou seč
Ilustrační foto: Pixabay.com
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Všechny trávníky ve městě už nebudou posekané najednou a nakrátko. Není to kvůli návalu práce, ale protože město mění péči o trávníky, mimo jiné zavádí tzv. mozaikovou seč.

Současné klimatické podmínky a několikaleté období sucha jsou důvodem k diskuzím o změně technologie údržby travnatých ploch. Trendem posledních let je omezení sečení trávníků, v závislosti na aktuálním stavu porostu a na klimatických podmínkách.

Jednotliví správci zeleně na městských obvodech tak ve spolupráci s odborem životního prostředí magistrátu vytipovávají plochy, kde pouhou změnou technologie péče o tyto vybrané plochy podpoří růst některých potlačovaných druhů, které již v našich trávnících jsou, ale díky současně používané jednorázové seči na jednotnou délku, nemají šanci vykvést.

Například na louce nad ulicí Jizerská, nebo na ploše u bývalého sektorového centra chce město letos vyzkoušet tzv. mozaikovou seč, kdy se střídají posekané a neposekané plochy. Jedná se o moderní a přírodě nejbližší typ obhospodařování lučních společenstev, který spočívá v ponechávání nepokosených míst. Díky mozaikové seči jsou na územích vytvořeny různé typy stanovišť.

Mozaika má podobu plošek, nebo pásů. Živočichům, a to především hmyzu, tak dáváme možnost vyvinout se v přirozeném krytu a u rostlin se zachová semenná banka pro příští léta. Tento způsob sečení podporuje biodiverzitu porostů, díky tomuto způsobu seče se snad podaří podpořit rozvoj některých kvetoucích bylin a na naše louky se tak vrátí kopretiny, zvonky a s nimi motýli a jiný krásný a užitečný hmyz. Ale i u tohoto způsobu péče neuvidíme výsledky hned, ale až za několik let. Jedná se však o mnohem ekologičtější způsob.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru