V ústecké zoo uhynul nejstarší nosorožec tuponosý v Česku. Zamba podstoupila eutanazii
Foto: ZOO ÚSTÍ NAD LABEM
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V pondělí 22. července došlo v ústecké zoo k eutanazii samice nosorožce tuponosého Zamby. Byla nejstarším nosorožcem tuponosým v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) a v Evropě se podle údajů ZIMS řadila na čtvrtou pozici.

„Zamba dorazila do Ústí nad Labem 19. listopadu roku 1980 společně se samicí Sašou, o několik dní později se k nim připojil ještě samec Dan. Celé trio pocházelo z jihoafrické rezervace Umfolozi a do tehdejší Československé socialistické republiky se spolu s dalšími zvířaty dostalo díky expedicím Ing. Josefa Vágnera, ředitele královédvorské zoo. Zamba byla v době odchytu v roce 1972 cca dvouletá, takže její rok narození byl odhadnut (1970). Po úhynu Dana a Saši v roce 2008 žila v ústecké zoo sama, s výjimkou několika měsíců v roce 2014, kdy zoo hostila samce Pabla ze Zoo Veszprém kvůli rekonstrukci jeho expozice,“ přibližuje tisková mluvčí Věra Vrabcová.

„V rámci chronických orgánových onemocnění a vzhledem ke stáří zvířete došlo v minulém týdnu ke zhoršení zdravotního stavu, které vyústilo v pondělí 22. července v koliku, která byla příčinou akutního selhání organismu. Vzhledem k bolestem a dalšímu nepříznivému zdravotnímu stavu bylo následně přistoupeno k eutanazii. Při pitvě se prokázaly změny neslučitelné se životem. Následně byly odebrány vzorky a nyní čekáme na laboratorní výsledky,“ zní vyjádření veterinárního lékaře Václava Poživila.

„Další budoucnost chovu nosorožců v ústecké zoo je zatím předmětem jednání, ať již se zřizovatelem, statutárním městem Ústí nad Labem, či s koordinátorem EEP v rámci EAZA, jejímž je ústecká zoo členem. Jedním z opatření, které by bylo nutné provést, je úprava povrchu výběhu, který byl často předmětem kritiky. Na tuto úpravu máme již od zřizovatele přislíbeny finanční prostředky, které bychom měli v nejbližší době obdržet. Asfaltový povrch musí být odstraněn a nahrazen přirozeným materiálem, úpravy se budou týkat i bezpečnosti příkopu a dalšího zařízení výběhu,“ dodává Roman Končel.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru