Vyhlížíte jaro? Dobrá zpráva! Přichází teplá vlna, rtuť teploměru atakuje patnáctku
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - V posledním týdnu astronomické zimy 2019/2020, která skončí příštím čtvrtkem, resp. jarní rovnodenností, se znovu ozve jaro. Svižnější zonální proudění vyžene rtuť českých teploměrů vysoko nad bod mrazu, nejvíce na Moravě, tam až k hodnotám v okruhu 18 °C.

ÚTERÝ 10. BŘEZNA

Úterní den Česká republika stráví na jižním okraji rozsáhlého pole nízkého tlaku vzduchu. V praxi se tato skutečnost projeví západním větrem, nejintenzivnějším v podvečerních a večerních hodinách, kdy na vrcholcích hor budou nárazy větru dosahovat rychlosti 70 až 100 km/h, ojediněle ještě více. Jinde klobouky létat nebudou. Zpočátku, v noci a k ránu, jasno až skoro jasno, poté přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo. Od pozdních odpoledních hodin je dobré počítat s deštěm, ve všech nadmořských výškách. Odpolední maxima okolo 3 až 7 °C (nejtepleji bude v samém závěru dne, a to okolo 6 až 10 °C), ranní minima kolem 3 až -1 °C.

STŘEDA 11. BŘEZNA

Beze změny. Nadále pobyt na jižním okraji rozsáhlého pole nízkého tlaku vzduchu, přesněji řečeno mezi ním a polem vysokého tlaku vzduchu nad jižní Evropou, a tudíž pokračující zonální neboli západní až lehce jihozápadní oceánské proudění. V úvodu noci ještě nepřekvapí bouřlivější vítr, vesměs ale jen nahoře na horách, poté co se větrů týče zavládne klid. Nadvláda oblaků neskončí, čili stejně jako v předchozích dnech mnoho slunečních paprsků čekat nelze. K tomu, prakticky po dobu všech 24 hodin, nešokují dešťové přeháňky. V Krušných horách budou srážky četnější (návětrný efekt). Odpolední maxima okolo 10 až 14 °C, ranní minima kolem 11 až 7 °C.

Teoreticky by mohla padnout patnáctistupňová hranice. Historické rekordy nicméně ohrožené nejsou. Například v Kadani se 11. března 1990 dočkali až 18,2 °C, podobně jako v Ústí nad Labem, kde 17,5 °C.

ČTVRTEK 12. BŘEZNA

Před pátkem třináctého zonální proudění dojde svého vrcholu. Noční pozorování hvězd zas a znovu zhatí oblačná až zatažená obloha, přičemž bílošedý odstín bude na nebi v Ústeckém kraji převládat také v dalších pasážích čtvrtka. Pravdou však, že přechodně (krátkodobě) bychom se polojasna dočkat mohli. Se srážkami nic moc, pravděpodobně nespadnou žádné anebo jen decentní množství, které ocení leda tak tráva. Odpolední maxima okolo 11 až 15 °C, ranní minima kolem 9 až 5 °C.

Zatímco ve středu se historické rekordy nezapotí, ve čtvrtek se do stresu dostanou. Třeba ve zmíněné Kadani by teoreticky mohlo padnout 16,1 °C z roku 2001, v Ústí nad Labem rovných 16 °C z roku 2007.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru