Včasnou péčí můžete předejít ztrátě zubů
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Nedostatečná péče o chrup a nedodržování pravidelných preventivních prohlídek způsobí většinu obtíží, které nakonec stejně přivádějí pacienty do zubních ordinací. Někdy je třeba řešit problém, kterému se dalo snadno předejít.

Mluvíme o zánětu dásní (gingivitidě), který patří mezi nejčastější onemocnění ústní dutiny. Potýká se s ním až 90 % dospělé populace, což mohou potvrdit i zubaři ze stomatologie v Ústí nad Labem, jejichž klienti nejsou výjimkou. Tuto infekci vyvolávají bakterie zubního plaku, který se postupně tvoří na zubech a dásních. Dásně zduří, zarudnou, stávají se citlivé a lesklé na dotyk, silně krvácí.

Zubní plak se mění v zubní kámen

Kromě bakterií, které obsahuje, škodí plak dásním i změnou konzistence. Pokud si ho nedostatečnou hygienou neodstraníte, postupně ztvrdne, změní se v zubní kámen a dráždí dásně. Když nebudete dbát varovných signálů (bolesti, krvácení a otékání dásní) a nezměníte přístup ke svému chrupu, z gingivitidy se postupně vyvine parodontitida.

Čistit, čistit, čistit

Zánět dásní v naprosté většině případů souvisí s nedostatečnou a nesprávnou hygienou ústní dutiny. V menší míře hrají roli dědičnost, kouření, stres a některé nemoci jako je diabetes. Ohroženější skupinou jsou těhotné ženy, neboť hormonální bouře v jejich organismu a vyšší množství cirkulující krve v těle překrvuje dásně a ovlivňuje jejich kondici. Riziko se zvyšuje s věkem a vznik zánětů ovlivňuje i užívání některých léků, například kortikoidů. Při návštěvě stomatologa proberte všechny rizikové faktory a nechte si vysvětlit správnou péči o chrup. Lékař doporučí návštěvu dentální hygienistky, která vás seznámí se správnou technikou čištění zubů.

Varovným signálem je nejen krvácení, ale i odhalené krčky

Akutní zánět dásní vás potrápí týden, dva, ale když budete důsledně dbát na čištění, brzy odezní a dásně se zklidní a přestanou krvácet. Pokud problém podceníte, zánět přejde v chronický. Ten nebolí, ale dásně krvácí a vytvářejí tzv. nepravé dásňové choboty. Odhalují se při nich zubní krčky a vzniká předstupeň parodontitidy. Při ní ubývá kost, která kotví jednotlivé zuby a postupně dochází ke ztrátě zubů. Nejen stomatologové z Ústí nad Labem proto radí: při podezření na zánět dásní navštivte svého zubaře. Ten speciálním vyšetřením zhodnotí stav vašich dásní a zvolí vhodný postup. Spočívá nejen v léčbě samotného zánětu, ale také ve správné hygieně a používání speciálních pomůcek (mezizubní kartáčky, dentální nitě, vhodné zubní pasty a ústní vody…). Jedině tak se podaří zachránit vaše zuby.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru