Dělníci při zateplování školky zazdili hnízdiště rorýsů. Ti se teď marně snaží dostat k mláďatům
Foto: Česká ornitologická společnost
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Při zateplování MŠ U plavecké haly v Ústí nad Labem zazdili dělníci hnízdiště rorýsů. Někteří rodiče jsou venku a snaží se naletovat do již zazděných otvorů. Pracovníci stavební firmy v sobotu zaizolovali většinu z 19 vletových otvorů na jižní straně fasády. Česká společnost ornitologická kvůli tomu podává trestní oznámení. V pondělí rorýsi celé dopoledne naletovali na stěnu fasády v místě vletových otvorů.

Na místě proběhlo šetření ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, za přítomnosti stavebního dozoru, zástupce stavební firmy a investora (Statutární město Ústí nad Labem).

Pomocí endoskopické kamery byly provedeny kontroly 6 otvorů. Ve všech byla hnízda. V jednom případě jsme objevili živá mláďata (vrabců), v dalších otvorech byla hnízda špatně přístupná, ale v jednom případě jsme viděli vejce, v dalším nejspíše mrtvá mláďata. Kontrolu zbylých otvorů jsme nemuseli dělat, protože pracovníci stavitele následně všechny otvory odvrtali a umožnili dospělcům přístup do hnízd.

Další kontrola pravděpodobně proběhne později, záleží na dohodě se stavitelem. Česká inspekce životního prostředí zastavila stavbu, bude vydávat rozhodnutí s podmínkami, na místě nařídila zpřístupnění vletových otvorů a odinstalování ochranné sítě z nejvyššího patra lešení.

Jde o velkou kolonii rorýsů, která má určitě více než 30 párů (pokud by byla obsazena většina otvorů, tak by to bylo do 45 párů). Už v minulosti tu rorýsům znemožnovali hnízdění. Na severní straně fasády bylo 19 vletových otvorů, ty ale již v dubnu firma zakryla mřížkami, z východní strany je zatepleno bez otvorů, ze západní strany je šest vletových otvorů, zatím bez zásahu. A z jižní strany minimálně 19 vletových otvorů, které byly z většiny zaizolovány v sobotu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru