OBRAZEM: Bouraný provoz firmy Schicht skrývá 110 let staré stroje. Podívejte se dovnitř
Foto zdroj: Muzeum města Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Střekov - Bývalá Schichtova ztužovna tuku na dnešním Střekově byla roku 1911 první na pevninské Evropě a čtvrtá na světě. Teď probíhá její kompletní demolice.

Ústečtí muzejníci proto pečlivě v těchto dnech dokumentují historickou budovu i strojní zařízení a snaží se zachránit před sešrotováním unikátní technické památky.

„Johann Schicht zavedl pokrmové rostlinné tuky čili maragrin, na trh Rakousko-Uherska coby levnou a výživnou náhražku másla. Ten první vyrobil roku 1903 pod legendární značkou Ceres ve staré rodinné továrně v Rynolticích. Od postavení moderní ztužovny se ale centrem výroby stal mateřský závod na Střekově,“ poznamenal k významné průmyslové tradici muzejník Martin Krsek.

Třípodlažní industriální stavba s typickými mřížovými okny působí sice zchátrale, je však mimo provoz teprve druhý rok. Uvnitř se tak dochovala prakticky kompletní technologie. Některé její části mají přes sto let, takže pamatují ještě císaře pána. To platí zejména o kompresorovně vybavené monumentálními stroji z roku 1911.

„Jsou to evropsky unikátní technické památky. Jde o baterii kompresorů, které stlačovaly vodík používaný v procesu ztužování potravinářského tuku. V denní provozu fungovaly až do roku 2008, takže se dochovaly do dnešních dnů v překvapivě dobrém stavu,“ vyzdvihl historik Krsek.

Muzeum města Ústí nad Labem ve spolupráci s firmou Cannoneer, jež provádí demolici, momentálně intenzivně hledá způsob, jak unikátní stroje zachránit. „Prodej vytěženého šrotu nám financuje náročné demoliční práce, ale i nám je líto tyto překrásné mašiny nechat sešrotovat,“ poznamenal ředitel a spolumajitel firmy Zbyněk Ortmann.

foto

1307schicht2

1307schicht3

1307schicht4

1307schicht5

1307schicht6

1307schicht7

1307schicht8

1307schicht9

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru