Jsou lidé za tmy vidět? Policisté při akci na Ústecku zdůrazňovali potřebu používání reflexních prvků
Foto zdroj: Policie ČR
Ústí nad Labem

Ústecko - Další z dopravně preventivních akcí zaměřených na zvýšení viditelnosti chodců pokračovaly v těchto dnech na Ústecku a Teplicku. Dopravní policisté spolu s kolegy z oddělení tisku a prevence kontrolovali chodce v blízkosti silnic, v místech se zvýšeným pohybem lidí.

Část oslovených chodců neměla reflexní prvky. Policisté chodce kontrolovali jak v obci, tedy v místech, kde zákon nošení reflexních prvků neukládá, tak i mimo obec. O důležitosti „být viděn“ je poučili a k tomu je vybavili reflexními prvky. Akce proběhly v ranním čase, kdy je snížená viditelnost, a to mnozí chodci podceňují.

Přestože zákon hovoří o tom, že chodec musí být označen reflexními prvky při chůzi po komunikaci za snížené viditelnosti mimo obec, policisté doporučují nošení reflexních prvků při chůzi na komunikaci za zhoršených světelných podmínek i v obcích.

Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení v kombinaci s reflexními doplňky, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce zaznamenat. Tato vzdálenost je pak až 200 m a řidič vozidla ví, že se někdo pohybuje na vozovce.

"Zákon o pozemních komunikacích jasně hovoří o tom, že chodec musí být označen reflexními prvky při chůzi po komunikaci za snížené viditelnosti mimo obec, policisté doporučují nošení reflexních prvků při chůzi na komunikaci za zhoršených světelných podmínek i v obcích," uvedla policejní mluvčí Daniela Vrůblová.

Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a reflexními doplňky, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce zaznamenat. Tato vzdálenost je pak až 200 m a řidič vozidla ví, že se někdo pohybuje na vozovce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru