V noci až -20,9 °C, přes den až 15,3 °C. Zima vzdává hold jaru
Ilustrační foto: Kamil Sojka
Ústí nad Labem

Ústecko - Po 90 dnech (7 776 000 sekundách) je konec. Meteorologické zimy, samozřejmě. Jaká byla (do 24. února)? Co obec/město, to odpověď. Třeba na dně České republiky, v Hřensku, nabídla v průměru 2,6 °C, v minimu -11,4 °C (na Štěpána) a v maximu 15,1 °C (17. února, při orkánu Dudley). Hlavně v posledním týdnu byla velice větrná, ačkoli kupříkladu na Milešovce byl nejsilnější náraz větru zaznamenán 30. ledna, a sice 144 km/h. Dnů se souvislou sněhovou pokrývkou, o výšce alespoň 5 cm, bylo pramálo, bavíme-li se o nížinách. Řekněme na Chomutovsku byly takové dny pouze dva, a to 9. a 10. leden. Mrazivá vlna nebyla žádná. Zkrátka nic moc.

Pokud jste se v noci na čtvrtek podívali na nebe, určitě jste si všimli, že je krásně poseté hvězdami. Po delší době se ke slovu dostala tlaková výše, a proto byla noc jasná a klidná, co se větru týče. A proto došlo na vzácný jev jménem mráz. V rámci celé republiky byla největší kosa na Šumavě, konkrétně na Březníku. Tam v čase 1:00 až 2:00 rtuť teploměru klesla k -20,9 °C. Ale mrzlo i v nížinách, i v našich končinách. Takové Doksany (158 m n. m.) se dočkaly -5,7 °C, zatímco Meziboří (514 m n. m.) jen -1,4 °C. Na Sněžce bylo -7,3 °C, tedy o 1,6 °C méně než v Doksanech. Důvod je prostý. Chladný vzduch je relativně těžký, takže rád „stéká“ do údolí apod. Po mrazivé noci ale následovalo další nadprůměrně teplé odpoledne. České Budějovice hlásily až 15,3 °C, v západních/severozápadních Čechách nejvyšší odpolední teploty byly většinou od 5 do 9 °C.

S čím počítat do příchodu meteorologického jara?

25. února: Ranní minima kolem 2 až -2 °C, odpolední maxima okolo 3 až 7 °C. Vesměs polojasno, ale nepřekvapí přeháňka, na horách sněhánka.

26. února: Ranní minima kolem 2 až -2 °C, odpolední maxima okolo 3 až 7 °C. Mraků celkem dost, srážek nikoli (nejspíše žádné).

27. února: Ranní minima kolem 0 až -4 °C, odpolední maxima okolo 3 až 7 °C. Převážně polojasno až oblačno, srážky ne.

28. února: Ranní minima kolem 0 až -4 °C, odpolední maxima okolo 2 až 6 °C. Slunečno, přímo vymetená obloha (v pondělí, jaj).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru