Premiér: Jsme připraveni na výpadky dodávek ropy i zemního plynu
Areál Chemparku v Záluží u Litvínova. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální bezpečnostní situací po napadení nezávislé Ukrajiny vojsky Ruské federace. Řešila i otázku zásobování České republiky strategickými energetickými surovinami – ropou a zemním plynem.

„Chci občany v této souvislosti ujistit, že Česká republika je připravena i na případné výpadky dodávek těchto surovin. Máme zde zásobníky, máme dostatečné zásoby a jsme schopni případné snížení nebo výpadek dodávek řešit. Víme také, že konkrétní kroky dělá i Evropská unie. Předsedkyně Evropské komise Usrula von der Leyenová mě ujistila a řekla to poté i veřejně, že jsou připraveny dohody s dodavateli z třetích zemí, kteří by v případě omezení nebo výpadku energetických dodávek z Ruska, máme na mysli především plyn, by je byly schopny nahradit a tyto výpadky pokrýt,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Bezpečnostní rada státu konstatovala, že Česká republika bude i nadále své kroky úzce koordinovat s partnery v Severoatlantické alianci a Evropské unii a je odhodlána i na mezinárodní úrovni prosazovat vůči Ruské federaci co nejtvrdší ekonomické a diplomatické sankce.

Ministr vnitra Vít Rakušan také ujistil české občany, že jim v současnosti na našem území nehrozí v souvislosti s aktuální situací nebezpečí.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru