Lidé se nepřestávají ptát na kryty. Jaká je situace v Ústeckém kraji?
Historický kryt. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Radnice v Ústeckém kraji i jinde v republice čelí náhlému přívalu dotazů lidí na kryty, do kterých by se v případě ohrožení mohli ukrýt. Zjišťovali jsme, jaká je aktuálně v našich největších městech situace. Zároveň ale dodáváme: V tuto chvíli není zřejmé, že by měla situace na Ukrajině eskalovat směrem k reálnému ohrožení České republiky jadernou hrozbou. Není třeba se nijak znepokojovat.

Co jsou improvizované úkryty a stálé úkryty

Pro ukrytí obyvatelstva se v době míru používají improvizované úkryty. Improvizovaný úkryt (IÚ) je předem vybraný optimálně vyhovující prostor ve vhodných částech bytů, obytných domů, provozních a výrobních objektů, který bude upravován fyzickými a právnickými osobami pro jejich ochranu a pro ochranu jejich zaměstnanců před účinky mimořádných událostí s využitím vlastních materiálních a finančních zdrojů.

Pro dobu vyhlášeného stavu ohrožení státu a válečného stavu se využívají stálé úkryty (SÚ), včetně ochranných systémů podzemních dopravních staveb. Počet stálých úkrytů však neumožňuje ukrytí veškerého obyvatelstva, jejich počet se neustále snižuje, čímž vzrůstá úloha improvizovaných úkrytů.

Pokud se týká prostředků individuální ochrany obyvatelstva a ostatního materiálu, je situace stejná jako v naprosté většině zemí EU a vyspělých státech světa. V období míru se s jejich použitím nepočítá. Jako doplňující opatření v rámci evakuace a ukrytí by byly tyto prostředky vydávány pouze za stavu ohrožení státu a válečného stavu, a to vybraným skupinám obyvatelstva – dětem a mládeži do 18 let a jejich doprovodu a osobám ve zdravotnických, sociálních nebo podobných zařízeních a jejich doprovodu. O výdejních místech uvedených prostředků by bylo obyvatelstvo úřady včas informováno. Ostatní občané si mohou v případě zájmu tyto prostředky kdykoli zakoupit ve specializovaných prodejnách.

Most

Celková kapacita stálých úkrytů v Mostě je podle informací na webu magistrátu 4 795 osob. „Město Most má dále vytipovány prostory na zřízení improvizovaných úkrytů ve městě Most s kapacitou ukrytí 31 634 osob,“ uvedl primátor Mostu Jan Paparega.

Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem jsou evidovány stálé úkryty HZS ČR (SÚ). Od roku 1995 se počet stálých úkrytů snižoval z důvodu předpokladu, že již nebude jejich služeb potřeba, ale nahrazují je tzv. improvizované úkryty. Jedná se o předem vybraný optimálně vyhovující prostor ve vhodných částech bytů, obytných domů, provozních a výrobních objektů, který je upravován fyzickými a právnickými osobami pro jejich ochranu a pro ochranu jejich zaměstnanců před účinky mimořádných událostí s využitím vlastních materiálních a finančních zdrojů.

Krytů je po Ústí nad Labem dostatečné množství. Hasičský záchranný sbor ČR je připraven, situaci pravidelně analyzuje, materiálu a zásob má dostatek. V případě ohrožení státu budou obyvatelé včas varováni a informováni, kam se mají dostavit a jakým způsobem se chránit. Opakujeme: V současné době České republice žádné riziko nehrozí, není tedy třeba mít obavy.

Děčín

Na základně informací Hasičského záchranného sboru není na území města v evidenci v současné době žádný stálý úkryt. Nové SÚ se nebudují a původní kryty, které se budovaly od 50. let 20. století byly v devadesátých letech vyřazeny z evidence a dnes se nacházejí v soukromých objektech. V mnoha případech byly stavebně upraveny na jiné využití. SÚ nacházející se ve výrobních objektech, úřadech a veřejných budovách nejsou určeny k ukrytí běžného obyvatelstva, ale k ukrytí jejich zaměstnanců.
Z dřívější doby se zejména ve staré zástavbě nachází velké množství prostor, tzv. improvizovaných úkrytů, které byly v minulosti určeny a vybudovány k ukrytí obyvatelstva. Tyto IÚ byly rovněž v devadesátých letech vyřazeny z evidence. Tyto prostory se nachází v suterénních prostorech a ve většině případů byly také stavebně zodolněny. Dnes jsou využívány běžným způsobem, v mnoha případech byly přestavěny k jinému účelu. Tyto prostory si mohou občané sami opět upravit na úkryty, vybavit je např. sedacím nábytkem, lékárničkou a připravit si je na možnost ukrytí.

Bílina

Stálé tlakově odolné a tlakově neodolné kryty na území města Bíliny byly vyřazeny z evidence stálých krytů Hasičským záchranným sborem Ústeckého kraje (dále jen KŘ HZS ÚK) v letech 2006 a 2015. Proč jsou kryty vedeny na webových stránkách HZS ČR jako stálé úkryty nevíme, v tomto ohledu jsme se již obrátili na Krajské ředitelství HZS Ústeckého kraje, které kryty z evidence vyřazovalo.

Kryty, které byly před lety z evidence krytů vyřazeny, jsou zřejmě vedeny jako improvizované kryty pro válečný stav, které by byly zpohotověny pouze při vyhlášení stavu ohrožení státu a válečného stavu. Jejich zpohotovění by záleželo na majiteli daného objektu ve spolupráci s příslušnou obcí a samozřejmě na technických podmínkách daného úkrytu, zda vůbec zpohotovět jde. Ke každému takovému krytu by totiž muselo být stanovené krytové družstvo.

Teplice

Sdělení Hasičského záchranného sboru územního odboru v Teplicích: Uvedené kryty jsou sice vedeny v evidenci, ale pouze jako improvizované úkryty, jelikož byly pro svůj nevyhovující stav vyřazeny z evidence stálých úkrytů civilní ochrany. Úkryty jsou ve většině případů v soukromém vlastnictví a HZS již po jejich vyřazení ze stálých tlakově odolných úkrytů kontroly nedělá. V některých případech byla i zrušena věcná břemena a provedena rekolaudace na jiný způsob využití, o čemž již HZS informace nemá, stejně tak o tom, v jakém jsou momentálně kryty stavu.

Ještě je třeba uvést skutečnost, že stálé a improvizované úkryty byly budovány v 50. a 60. letech 20. století za účelem ukrytí obyvatelstva v případě napadení České republiky z vnější hranice, zejména pak zbraněmi hromadného ničení. Tyto hrozby byly považovány za velmi málo pravděpodobné, oproti hrozbám jiným. Za aktuální hrozby jsou považovány zejména živelné pohromy, průmyslové havárie a jiné antropogenní události, které mohou škodlivě působit na životy a zdraví obyvatelstva. Ve vztahu k této skutečnosti se koncepce ochrany obyvatelstva ubírá směrem ukrytí obyvatelstva s využitím ochranných systémů staveb. Ukrytí v budovách má svá pravidla obecně dohledatelná na internetu. Zatímco improvizované a stálé úkryty potřebují ke zpohotovění několik dnů, ukrytí v budovách je možné učinit okamžitě, kdekoliv a za jednoduchých pravidel.

Louny

V Lounech se dříve nacházelo pět krytů civilní obrany, které byly pod správou města. Tyto kryty se nacházely ve sklepeních obytných domů. V roce 2006 byly kryty v součinnosti s Hasičským záchranným sborem Ústeckého kraje zrušeny a prostory předány vlastníkům nemovitostí, pod nimiž se kryty nacházely, a to na adresách: Štefánikova 1947, Štefánikova 1964, Emila Filly 1941, Emila Filly 1942, Fügnerova 1897. "V současné době HZS Ústeckého kraje eviduje v Lounech jediný kryt a ten je v majetku společnosti České dráhy s.p., nachází se v Lounech na hlavním vlakovém nádraží. Tento kryt není v majetku města Louny," vysvětlil na facebooku města Michal Ovšonka z odboru kanceláře městského úřadu v Lounech.

Žatec

"Město Žatec takové informace nebude momentálně sdělovat," řekl místostarosta Žatce Jaroslav Špička.

Chomutov

V minulých letech se na území města Chomutova mělo nacházet zhruba 138 krytů, v těchto dobách město kryty také spravovalo. Drtivá většina z nich se však nachází v různých budovách, tudíž dnes jsou ve vlastnictví vlastníků těchto budov (Společenství vlastníků jednotek, bytové družstvo, atd.). Město samo má ve vlastnictví osm těchto bývalých krytů civilní obrany, která se nacházejí na těchto místech: Zadní Vinohrady, Zahradní (u MŠ Růžová, u ZŠ Zahradní a bývalý TIP), Kamenná (u garáží podél silnice č. 13), Mostecká (parkoviště u starého stadionu), Kamenný vrch. "Prostory krytů jsou v nájmu, mimo toho na Zadních Vinohradech, který je kvůli průsaku zcela nefunkční. Město nyní vytvořilo pracovní skupinu, která prověří možnosti zpřístupnění a funkčnost těchto krytů," dodala Marie Heřmanová z odboru vnějších vztahů chomutovského magistrátu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru