Lidí bez práce ubývá, Ústecký kraj je ale nejhorší v nezaměstnanosti
Zdroj: Úřad práce ČR
Ústí nad Labem

ČR- Nezaměstnanost se stále drží na relativně nízkých číslech. V meziročním srovnání byla situace na pracovním trhu v březnu příznivější. Došlo k poklesu počtu nezaměstnaných a naopak meziročně vzrostl počet volných pracovních míst.

Úřad práce ČR evidoval k 31. březnu 2022 celkem 252 873 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 10 560 méně než v předchozím měsíci a o 53 743 méně než loni. Podíl nezaměstnaných osob poklesl na 3,4. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v dělnických a vysoce odborných profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících.

„S příchodem jarního období dochází k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví a v logistice. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, aktuální pandemické situace a s ní spojených přijatých bezpečnostních opatření. Už v současné době je možno uvést, že podle dostupných zdrojů nastoupilo k zaměstnavatelům v ČR od 24. února přes 12 600 občanů Ukrajiny (v součtu jde povolení k zaměstnání a informace od zaměstnavatelů). Nejčastěji nastupují na pozice ve výrobě, v logistice či ve službách.

Situace v krajích

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v březnu v Ústeckém kraji (5,2 %), Moravskoslezském kraji (5 %) a dále v Karlovarském kraji (4 %). Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v březnu loňského roku, což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,4 %).

Jak jsou na tom okresy v Ústeckém kraji?

ke konci předchozího měsíce v okrese Praha-východ (1,1 %), Praha-západ (1,5 %), Pelhřimov (1,6 %), Benešov (1,7 %) a Rychnov nad Kněžnou (1,8 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,4 %), Most (6,4 %), Bruntál (6,3 %) a Chomutov (6,2 %).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru