VIDEO: Zfetovaný řidič se zákazem ujížděl policistům, ti jako první v kraji použili PIT manévr
Zdroj: Policie ČR
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Litoměřicko - Policisté z litoměřického dopravního inspektorátu použili jako první v Ústeckém kraji PIT manévr (pursuit intervention technique) - donucovací prostředek k násilnému zastavení vozidla. Při tomto způsobu zastavení ujíždějícího auta policisté narazí do zadní části pronásledovaného vozu, který se v důsledku toho otočí a zastaví. Celý manévr vyžaduje zkušenost, přiměřenou rychlost a správné načasování.

Tento způsob zastavení ujíždějícího auta je důležité nacvičit, proto jsou policisté k tomuto manévru, během kterého se používají upravená služební vozidla s předním rámem, speciálně proškoleni jak teoretickou, tak praktickou výukou. Tento vzdělávací program, který je financován z Fondu zábrany škod, organizuje Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy a v našem kraji ho zaštiťuje Školní policejní středisko.

Většina nových policejních vozidel Škoda Octavia je již vybavena předním rámem, který má několik funkcí. Prioritou je ochrana našich policistů a také všech účastníků silničního provozu před bezohlednými řidiči. Kromě vyřazení pronásledovaného auta z provozu řízeným nárazem mohou rámy sloužit také k zablokování stojících vozů nebo odtlačení těžších předmětů při dopravních nehodách, nebo po přírodních katastrofách.

Důvody, proč se řidiči snaží vyhnout kontrole a ujíždějí policejním hlídkám, jsou různé. Často si sednou lidé za volant pod vlivem alkoholu, nebo omamných a psychotropních látek, případně nevlastní řidičské oprávnění, nebo mají uložen zákaz řízení motorových vozidel.

Někdy je za vším i spojení několika důvodů, jako tomu bylo v neděli odpoledne na Litoměřicku. Vše začalo běžnou kontrolou hlídky celní správy, která probíhala na dálnici D8 ve směru na Prahu a byla zaměřena na platnost dálničních známek. Po zastavení osobního vozidla značky Peugeot příslušníci zjistili, že nemá platnou elektronickou dálniční známku a jeho řidič má navíc soudem uložen platný zákaz řízení všech motorových vozidel.

www.youtube.com/watch?v=2AneJQNeGZU 

Dotyčný si zřejmě uvědomil, že bude mít problém a hlídce začal ujíždět dále po dálnici ve směru na Prahu. Po ujetí několika kilometrů u obce Doksany sjel z dálnice a pokračoval v jízdě po silnici druhé třídy č. 608 směrem na obce Dušníky a Straškov. V té době ho již pronásledovaly také hlídky Policie ČR, na jejichž výzvy k zastavení muž za volantem nereagoval a navíc rychlou a riskantní jízdou ohrožoval další účastníky silničního provozu. Vzhledem k tomu, že řidič odmítal zastavit, hlídka policistů z dopravního inspektorátu v Litoměřicích vyčkala na vhodnou chvíli a kousek za kruhovým objezdem za obcí Dušníky policisté použili k zastavení pronásledovaného vozidla PIT manévr. Díky výborně vybranému místu a učebnicově zvládnutému manévru se podařilo vozidlo bezpečně zastavit, aniž by došlo k ohrožení života a zdraví jeho řidiče. Profesionálně zvládnutý zákrok už ocenili i nadřízení zasahujících policistů.

Šestadvacetiletého muže z Mostu, který byl podle orientačního testu pod vlivem drog, policisté zadrželi a následně mu sdělili podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Za jeho spáchání mu v případě odsouzení hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, na soud bude čekat na svobodě.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru