Blíží se topná sezóna. Na co si dát pozor?
Ilustrační foto. Zdroj: HZS Karlovarského kraje
Ústí nad Labem

ČR - Léto je za námi, pomalu se blíží podzim a s ním i topná sezóna. S topením je ale zároveň spojeno hned několik rizik. Co dělat a na co si dát pozor, na to upozorňuje Asociace Záchranný kruh Karlovy Vary.

Pamatujte! Pokud jste si ještě nenechali vyčistit komín a zkontrolovat topidlo, tak je nejvyšší čas to udělat a sehnat si odborníka.

Pár důležitých pravidel

  • Ještě před topnou sezónou by si měl každý vyčistit kamna a seřídit kotel topení.
  • Topí-li se pevnými palivy, zanesený komín vede nejen ke špatnému hoření, ale roste i nebezpečí vznícení sazí, škvíry v komínovém plášti zase hrozí vznikem požáru na půdě.
  • U plynových kotlů je navíc nutná jak čistota komínových průduchů, tak předepsaného tahu komína.
  • Při prvním zatopení v sezóně kotel a komín raději příliš nenamáhejte a topte méně intenzivně.

Bezpečnostní zásady

  • Zvýšenou pozornost je třeba věnovat správné instalaci a údržbě topidel. V žádném případě neinstalujte topidla bez odborné pomoci.
  • Topidla nepodrobujte jakýmkoliv domácím “vylepšením” nebo úpravám, zvyšuje se tím riziko vzniku požáru, výbuchu či jiného neštěstí.
  • Vždy je třeba dodržovat zásadu bezpečné vzdálenosti topidla od dalších předmětů v místnosti, stavebních konstrukcí a podlahových krytin.
  • Jakékoliv hořlavé látky a předměty, které se mohou vznítit, (ba i obyčejný hadr), skladujte pokud možno co nejdále od topidel. V žádném případě neodkládejte na topné či ohřevné plochy jakékoliv hořlavé předměty.

V případě požáru nebo živelní události můžete dostat zaplaceno i za následné škody, jako likvidace nepoužitelných částí stavby a následně i pojistnou částku na nový dům. Je ale potřeba mít dům či byt řádně pojištěný.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru