V Ústeckém kraji proběhne bezplatné testování na HIV. Přijďte se nechat anonymně otestovat
Virus HIV. Ilustrační foto CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Od úterý 11. října začíná v několika městech Ústeckého kraje bezplatné testování na HIV. Testy na protilátky tohoto viru jsou anonymní a odebírá se při nich kapilární krev z prstu.

Na akci, kterou pořádají neziskové organizace Hvězdy života a Česká společnost AIDS pomoc, se mohou lidé nechat otestovat v sanitce anonymně a bezplatně.

Rychlé testy umožňují detekci protilátek z kapilární krve a výsledek je znám v krátké době (cca 2 minuty). V případě použití testů od jiných výrobců pak zjištění výsledku trvá cca 10 minut. Zájemci sami nebo s poradcem vyplní předtestový dotazník a získají anonymní profil v systému PIST (prevence infekcí systémovým testováním). Do systému se přihlásí přes webové rozhraní již svým osmi-písmenkovým identifikátorem a PINem z dřívějška nebo si založí nový profil.

Součástí testování je předtestové (v systému PIST) i potestové poradenství, kdy je zjišťována závažnost a doba rizikového chování a celková motivace k testu na HIV. Potestový pohovor v případě negativního výsledku znamená především připomenout jeho správnou interpretaci (například že negativita neznamená negativitu partnerů a že k nákaze nedošlo před dvěma až třemi měsíci). Reaktivní výsledek neznamená pozitivní výsledek. Pokud test ukáže reaktivní výsledek, je nutné odebrat krev a odeslat ji do Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS k detailnímu zkoumání. Pouze na základě konfirmačního testu lze určit diagnózu.

Skupiny zájemců s rizikovým chováním se mohou nechat otestovat i na syfilis, hepatitidu B a C (test indikuje poradce). Testování realizuje Česká společnost AIDS pomoc, provozovatel Domu světla.

Program testování:

11.10.2022
DĚČÍN (Masarykovo náměstí) 14-16 hodin
12.10.2022
TEPLICE (náměstí Svobody) 14-19 hodin
13.10.2022
MOST (1. náměstí) 14-16 hodin
LOUNY (Mírové náměstí) 17-19 hodin
14.10.2022
ROUDNICE NAD LABEM (parkoviště před nemocnicí) 14-16 hodin 
ŠTĚTÍ (parkoviště u městské policie) 16:30-18:30
18.10.2022
LOVOSICE (park pod Václavským náměstím) 14-16 hodin
LITOMĚŘICE (Máchovy schody) 16:30-18:30
19.10.2022
ÚSTÍ NAD LABEM (před hlavním nádražím) 14-19 hodin

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru