Počty nakažených virem HIV stouply za 5 let o pětinu. Většina nemocných jsou muži
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - V loňském roce evidovala Všeobecná zdravotní pojišťovna 2093 klientů, kteří se léčili s infekcí HIV. Celkový počet klientů nakažených virem HIV meziročně stoupá, od roku 2017 jde o pětinový (21 %) nárůst. Vloni se s HIV léčilo nejvíce klientů za uplynulých 5 let, pojišťovna za jejich léčbu zaplatila 418 milionů korun. Rychleji roste počet HIV pozitivních mužů, ti vloni tvořili 83 % z celkového počtu nakažených.

2512hiv

HIV se přenáší tělními tekutinami jako je krev, sperma, poševní sekret a mateřské mléko. Nejrizikovější je kontakt mezi krví nakaženého a otevřenou ránou či sliznicí a nechráněný pohlavní styk. Ten je dle SZÚ hlavním zdrojem infekce HIV v ČR, zejména pak pohlavní styk mezi muži. Nicméně výrazně více jsou postiženi také injekční uživatelé drog. Těhotné a kojící ženy mohou virus přenést na své dítě. 

Infekce HIV je nevyléčitelná, přesto život HIV pozitivních lidí lze vhodnou medikací významně prodloužit a zkvalitnit. Pokud HIV pozitivní osoby důsledně užívají antiretrovirální léky, mohou tak riziko přenosu snížit na téměř nulovou úroveň. Klíčové je hlídat množství viru v krvi a dostat se na tzv. nezjistitelnou virovou nálož. V případě nezjistitelné virové nálože nehrozí žádné riziko u přenosu pohlavním stykem.

HIV virus napadá imunitu člověka, způsobuje její postupnou ztrátu. To umožňuje rozvoj řadu infekcí a nemocí, které nakonec vedou ke stádiu onemocnění, které se nazývá AIDS. Prvotní příznaky nakažení HIV jsou podobné chřipce, často se ale nemusí projevovat vůbec.

Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním. Potřebné informace lze najít na webových stránkách např. Národního programu boje proti AIDS www.prevencehiv.cz a České společnosti AIDS pomoc www.aids-pomoc.cz.

 

JAK A KDE SE NECHAT TESTOVAT NA HIV

Kdo se ocitl v rizikové situaci, měl by se nechat otestovat, což je jediný způsob, jak zjistit infekci HIV. Má-li být výsledek testu skutečně spolehlivý, mělo by uplynout cca 3 měsíce od rizikového chování. Test může na žádost pacienta zajistit jeho praktický lékař nebo lze využít anonymní testování, a to i v terénu v tzv. testovacích checkpointech. Podrobnosti, kde se lze nechat otestovat na virus HIV, naleznete například na webech www.hiv-testovani.cz nebo tadyted.com.

Informace o hrazení testů ze zdravotního pojištění naleznete na webu VZP.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru