Lidé odvážení na záchytku zůstávají v Teplicích jako bezdomovci, někdy nemají ani na jízdenku zpět
Záchytná stanice v Teplicích. Foto: archiv / Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Teplice, Ústecký kraj - Protialkoholní a protitoxikomanická záchytná stanice („záchytka“) je součástí areálu Nemocnice Teplice a slouží potřebám celého Ústeckého kraje. Stává se, že občané, kteří žijí mimo území města, zůstávají v Teplicích a je obava, že zůstanou i nadále žít v Teplicích bezdomoveckým způsobem života. Občané města žijící zejména v okolí „záchytky“ na tuto skutečnost poukazují.

Z podnětu primátora města Teplice Jiřího Štábla proto vznikla pracovní skupina, která se zabývá situací osob opouštějících teplickou „záchytku“. Členové pracovní skupiny jsou zástupci odboru sociálních věcí a zdravotnictví Magistrátu města Teplice, odboru vnitřní bezpečnosti Krajské zdravotní (KZ) a neziskové organizace Květina. Právě zmíněná nezisková organizace poskytuje dle potřeby a zájmu občanům opouštějícím „záchytku“ pomoc.

Významnou podporu a řadu informací z běžné praxe včetně údajů o počtu osob, které jsou přiváženy na teplickou záchytku z jiných měst kraje, poskytla hlavní sestra Nemocnice v Teplicích.

Ze všech těchto údajů je například patrné, že teplická záchytka je z přibližně padesáti procent využívaná občany okresu Teplice a v řadě případů se jedná o osoby, které nemají nutně problémy s alkoholem, ale ocitli se v nějaké nadlimitní situaci (odchod partnera, úmrtí v rodině), kterou v daný okamžik neuměli lépe než alkoholem vyřešit. Všem je ještě před propuštěním „záchytky“ nabízena pomoc zdravotnických interventů. V případě osob bez domova se pak nejčastěji jedná o opakující se pobyt na „záchytce“.

S ohledem na všechny výše uvedené skutečnosti se pracovní skupina dohodla, že je nutno důkladně informovat zachycené o možnosti získání další pomoci. Zástupci Květiny zpracovali letáček se základními informacemi, kde získat pomoc. Zástupce odboru vnitřní bezpečnosti přenesl informace a distribuci letáků na pracoviště „záchytky“.

Díky zaměstnancům „záchytky“ se tuto informaci dozvěděl hned druhý den „zachycený“ z okresu Děčín, který se po propuštění ocitl v Teplicích bez finančních prostředků a telefonických kontaktů na svou rodinu a blízké.

Zaměstnanci nízkoprahového denního centra Květina mu zabezpečili jízdenku do místa bydliště.

K další spolupráci byl rovněž osloven Úřad práce v Teplicích, který přislíbil pomoc pro rychlé zprostředkování finančních prostředků ze systému pomoci hmotné nouze na nákup jízdenky do místa pobytu těchto osob a maximální pomoc.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru