Zima je v invalidním důchodu? Venku až 10 °C a i hory zkrápí déšť
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - 1. ledna až 19,6 °C (Javorník). 2. ledna až 19,2 °C (Vimperk). 3. ledna až 13,6 °C (Osoblaha). 4. ledna až 10,7 °C (Praha-Klementinum a Žatec). 5. ledna až 13,1 °C (Kroměříž, v Ústí nad Labem až 13,0 °C). 6. ledna až 12,3 °C (Praha-Klementinum). 7. ledna až 11,9 °C (Mrzky). 8. ledna až 10,9 °C (Frýdek-Místek). 9. ledna až 10,5 °C (Karviná). Při pohledu na maximální teploty vzduchu by se mohlo zdát, že se Česko před nějakou dobou prohodilo s Irskem nebo Velkou Británií, kde jsou přiteplené (a větrné a deštivé) zimy normální (kvůli převládajícímu vlivu oceánu, respektive teplého Golfského proudu). Cca před měsícem se zdálo, že by zima 2022/23 tak mizerná (teplá) být nemusela. Do Česka, vlastně až k francouzsko-španělské hranici pronikl chladný vzduch, mnohde se sněžením (v Ústeckém kraji holt ne). Jenže pak se něco pokakalo a...

Ve skutečnosti skončila nadvláda severovýchodního až východního (kontinentálního) proudění a moci se ujal Atlantik, přesněji řečeno jihozápadní až západní vítr. Symbolicky na Tři krále, pravoslavný Štědrý den, se do východní a severovýchodní části Evropy dostal velmi studený vzduch a jak ve Finsku, tak zejména v Rusku se i nejvyšší denní teploty pohybovaly v rozmezí -25 až -20 °C. Nádherný „arktický bazén“. Lidé v Česku však mohli pouze slintat, protože tato masa arktického vzduchu odmítla překročit hranici Evropské unie (hranici Pobaltí a Polska). Sankce uvalené Západem nás evidentně odřízly také od dědka Mrazíka. Třeba se mu zachce po evropském pasu, ale momentálně to tak nevypadá. A proto nejen krušnohorské lyžařské areály budou v blízké budoucnosti namísto sněhem nadále pokryty prachem...

11. ledna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem 2 až -2 °C. Mraků fakt dost a hlavně večer déšť, úplně nahoře i sněžení (hned to roztaje).

12. ledna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C. Mraků fakt dost a hlavně odpoledne déšť, úplně nahoře i sněžení (hned to roztaje).

13. ledna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C. Do cca 12:00 zataženo až oblačno, pak spíše polojasno. Přeháňky jsou jisté.

14. ledna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C. Ráno i polojasno, potom se zatáhne a večer a v noci sprchne. Všude.

15. ledna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C. Další „ostrovní“ den plný mraků a k tomu se objeví i dešťové kapky. Všude.

16. ledna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C. Srážek poskrovnu, snad žádné, totéž však platí i o slunečních paprscích.

PS: Za dva týdny, 26. ledna, podle aktuálních dlouhodobých výhledů bude v celém Ústeckém kraji ležet 15 až 40 cm sněhu a přes den v maximu naměříme -10 až -6 °C. Pravděpodobně se opět jedná o výstřel do tmy. Anebo ne?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru