ROZHOVOR: Parkurové závody v Mostě! Je to náročné, ale odměnou jsou pro nás zdraví a spokojení jezdci, říká organizátorka Olga Šebková
Olga Šebková s dcerou. Foto: archiv Olgy Šebkové
Ústí nad Labem

Most – Velká milovnice koní, ale také zkušená pořadatelka parkurovýchzávodů, to je paní Olga Šebková. Sympatická žena právě teď chystá další ročník těchto soutěží. Jaká je to práce a jak je těžké takové závody uskutečnit, na to nám odpověděla v následujícím rozhovoru.

1. Jak jste se ke koním vůbec dostala?

Ke koním jsem se dostala díky rodičům. Můj tatínek je veterinární lékař se specializací na koně a tak jsme se v roce 1981 přistěhovali do Svinčic, které byly proslulé chovem koní. V té době mi bylo 8 let a hned jsem se do koní zamilovala a trvá to do teď.

2. Je práce s koňmi složitá? Nebezpečná? Krásná?

Práce s koňmi je krásná, ale jak časově, tak i finančně velmi náročná. Tuto práci musíte dělat hlavně s láskou a velkou pokorou, protože je to živý tvor, který má své potřeby a je mu jedno, zda je všední den, víkend nebo svátek. Práce u koní a s koňmi je těžká, ale krásná.

3. Vy teď připravujete další ročník parkurových závodů. V čem je parkur jiný než klasické dostihy?

Ano, 1.7. 2023 se u nás budou konat parkurové závody Ústeckého kraje. Parkur se od dostihu liší tím, že je to určená trasa na kolbišti s překážkami a jezdec jí musí překonat v určitém čase a bez shození překážky, jinak je penalizován trestnými body. Dostihy se běhají na dostihové dráze. Je to běh na určitou délku, dosáhnout co nejkratšího času a předběhnou všechny soupeře. Existují i překážkové dostihy, kde je to stejné jako dostih, ale s překážkami. Zde jde jen o překonání překážek, ale trestné body se nepočítají.

4. Kde se závody budou konat a v jakých kategoriích?

Závody se budou konat na kolbišti dostihového závodiště Hipodrom Most. Soutěže jsou vypsány tak, aby si mohli zazávodit jak hobby jezdci, jezdci na pony a jezdci v soutěžích pro velké koně.
Týká se to tedy jak dětí, tak dospělých jezdců.

2406kone1

Foto: archiv Olgy Šebkové

5. Proč právě děti?

Myslím si, že hlavně děti jsou základnou a budoucností jezdeckého sportu a pokud pořadatelé vypisují soutěže pro děti, stává se to pro ně i velkou motivací.

6. Je to určitě náročné vše zorganizovat. Co je na tom nejtěžší? Co je pro vás odměnou za tu celou přípravu, stres a čas?

Pořádat závody je náročné, protože musíte zajistit rozhodčí, stavitele tratí, lékařský a veterinární dohled a samozřejmě i tým lidí, kteří zajišťují chod po celou dobu závodů. Dále, shánění sponzorů, zajištění cen pro vítěze i umístěné, administrativní úkony atd.
Úsilí, které do toho dáváte a pak vidíte úsměv a spokojenost jezdců, je Vám za to vše odměnou a stojí to za to.

7. Plánujete další akce tuto sezónu? Jaké?

V této sezoně plánujeme na 24.6. Jezdecké hry pro nejmenší děti a 17.9. se zde budou opět konat parkurové závody.

2406kone3

Foto: archiv Olgy Šebkové

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru