Roztomilý kapesní ovčák si hledá své místo v srdcích lidí, kteří by rádi veselého, poslušného a kompaktního psa
Foto: archiv Terezy Horáčkové
Ústí nad Labem

Pardubice - Rádi byste si pořídili psího parťáka a pořád váháte, kterého? Znáte Amerického miniaturního ovčáka? Relativně mladé plemeno psů si dobývá srdce mnoha lidí. Chybí mu paličatost teriéra, není to žádný obr, nepotřebuje stihnout vše jako border kolie, navíc se upne na svého majitele, kterému při dobrém vedení splní vše, co mu na očích vidí.

Miniaturní americký ovčák, MAO, miniaussie, miník všechny tyto podoby označují mladé, stále se vyvíjející plemeno. Plemeno, které očaruje nejen svým vzhledem věčného štěněte, ale i svou milou srdečnou povahou a odhodláním jít do každé aktivity, kterou si jejich majitel vymyslí.

2406no2

Plemeno vhodné pro děti

Když se na ně podíváte, uvidíte něco mezi border kolií a australským ovčákem. Jejich vzhled může zmást nejednoho laika, který je s těmito plemeny lehce zamění. Povahově jsou opravdu někde mezi těmito dvěma plemeny. Jedná se o pracovní, ovčácké plemeno s výborným drivem a chutí do práce. „Velmi dobře se učí a rád pracuje i s dětmi. Velkou výhodou je rezervovanost tohoto plemene, která se v praxi projevuje nedůvěrou k cizím lidem. Málokdy se setkáte s tím, že by miník odběhl od svého majitele k náhodnému kolemjdoucímu. Se svou rodinou má velmi silné pouto. Je to pes, který potřebuje trávit většinu svého času právě s nimi. Další jejich nespornou výhodou je jejich velikost. Je to taková bytová verze ovčáka. Jeho záda jsou ve výšce od 33 do 46 centimetrů,” představuje Miniaturní americké ovčáky jejich chovatelka Tereza Horáčková.

U nás v republice se s nimi můžete potkat od roku 2016. V současné chvíli zde působí třináct chovatelských stanic. Jednou z nich je i Quatemaro z Pardubic. Ti na konci dubna na svět přivítali devět štěňátek. „Cítíme velkou zodpovědnost v chovu relativně neustáleného plemena. Proto oba rodiče mají mnoho zdravotních testů i těch nadstandardních. K rozboru jsme posílali jejich genetické vzorky až do Ameriky a teď máme vyloučeno 200 různých genetických rizik. Rodiče jsme vybírali tak, aby štěňátka měla předpoklady do sportu i na výstavy, ale především byla vyrovnanými parťáky pro své nové páníčky, ” zdůrazňuje chovatelka, mezitím co se jí pod nohama plete smečka roztomilých kuliček.

Bytová verze ovčáka pro každou aktivitu

Některá štěňátka mají ocásky a jiní jsou bez, jak je tohle možné a kde se bere jejich zajímavé zbarvení? „Toto plemeno může mít stejně jako australák dlouhý ocas, pahýl či přirozeně krátký nebo kupírovaný ocas, má to tak uvedeno ve standardu. Barev naleznete u miníku celou řadu, takže pokud by vás plemeno zaujalo, určitě si barvičky pohledejte na internetu. My máme štěňátka po mamince v tříbarevné verzi, které se říká black tri. A tatínek vnesl do našeho chovu zajímavou barvu bluemerle," vysvětluje Tereza Horáčková, když v tom se jí do kalhot zakousne jedna roztomile kropenatá holčička. „Ta zůstáva doma,” s láskou ji pohladí.

„Naše Queennie, jejich maminka, je mladá velmi všestranná fenka. Můj splněný sen. Na výstavách se nám podařilo vyběhat českého junioršampiona. Také jsme spolu složily čtyři zkoušky z dogdancingu a občas si odskočíme i na závody dvou psích sportů - agility a pulleru. Teď po mateřské pauze se už společně těšíme, že vyzkoušíme závody, kde psi chytají létající talíř. Na to, že naší holčičce jsou teprve dva roky, jsem na ní moc pyšná. Navíc to není žádný blázen, který by tohle všechno vyžadoval. Úplně stejně dobře se spokojí s výlety do přírody,” přibližuje život s miníkem Horáčková.

2406no4

Život s devíti štěňaty v bytě je pestrý

„Poslední týdny jsme věnovali našim šťěňatům. Ta brzy oslaví druhý měsíc života a rozletí se do světa. Ještě před jejich narozením jsme sledovali světové trendy, jak správně připravit štěně, aby bylo vyrovnaným a skvělým parťákem. Bydlíme v bytě. Tomuhle počtu malých paciček jsme obětovali obývací pokoj, který se na poslední měsíc stal psí hernou. Teď už štěňata bereme ven, aby si zvykla na obojky, vodítka a ruch města. S devíti miminky se člověk nezastaví. Každá běžná aktivita je vlastně trénink,” s lehkým úsměvem (a kruhy pod očima) vypráví chovatelka Tereza Horáčková.

2406no3

Pokud vás toto plemeno zaujalo a rádi byste pronikli do pejskařského světa plného nových aktivit a sportů, neváhejte a podívejte se na stránky této chovatelské stanice či navštivte jejich Instagram nebo Facebook, kde sdílí každodenní život s tímto plemenem. Nějaké volné štěňátko by se zde prý ještě našlo.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru