České řidiče čekají druhé nejlevnější prázdniny v historii
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Pohonné hmoty budou v Česku o těchto prázdninách nečekaně levné. Alespoň tedy v poměru k hrubé měsíční mzdě. Řidiči totiž budou moci za částku odpovídající právě hrubé měsíční mzdě u tuzemských čerpacích stanic zakoupit více než 1200 litrů pohonných hmot.

Něco takového bylo v celé historii novodobé ČR možné dosud jen o prázdninách roku 2020 (viz graf níže). Tehdy ovšem ceny výrazně srazila covidová pandemie. Cestování bylo kvůli pandemickým restrikcím omezené, u nás i v zahraničí, což vytvářelo masivní tlak na pokles cen pohonných hmot i v ČR.

„Pokud bychom nebrali v potaz prázdniny covidového roku 2020, které se z důvodu restrikcí poněkud vymykaly, jsou ty nadcházející z hlediska motoristů těmi úplně nejlevnějšími relativně „normálními“ prázdninami v historii," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

V právě končícím druhém letošním čtvrtletí se podle prognózy dá pořídit za částku odpovídající průměrné mzdě hned 1210 litrů pohonných hmot (pro názornost se počítá souhrnná průměrná cena získaná z průměrné ceny benzínu a průměrné ceny nafty).

„O letošních prázdninách, tedy již ve třetím čtvrtletí, by se tento počet měl vzhledem k očekávanému vývoji cen pohonných hmot a také vzhledem k předpokládanému vývoji průměrné mzdy pohybovat v rozmezí od 1220 do 1250 litrů. Byl by tak až o zhruba 350 litrů vyšší než loni v létě; za částku odpovídající průměrné měsíční mzdě tudíž letos o prázdninách půjde pořídit až o 350 litrů pohonných hmot více než loni o prázdninách," vysvětlil Kovanda.

O loňských prázdninách byly pohonné hmoty výrazně dražší než letos kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu, přičemž zároveň průměrná mzda byla nominálně o necelých deset procent nižší, než bude o těchto prázdninách.

„Motoristé ale o těchto prázdninách pořídí za částku odpovídající průměrné mzdě více pohonných hmot i než o prázdninách roku 2021, kdy se jednalo o necelých 1200 litrů. A za částku průměrné mzdy tedy také pořídí více pohonných hmot než o prázdninách kteréhokoli roku z období let 1993 až 2019," dodal ekonom.

2606tabulka

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru