Naděje dožití aneb kolika let se můžeme dožít v Ústeckém kraji?
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Naděje dožití v Ústeckém kraji patří dlouhodobě k nejhorším v ČR a v období let 2021 – 2022 byla naděje dožití při narození u žen i u mužů nejnižší mezi kraji.

Naděje dožití, neboli střední délka života, udává průměrný počet let, který má před sebou jedinec v určitém věku, pokud by zůstaly zachovány úmrtnostní poměry, které jsou ve sledovaném období. Vypočítává se z úmrtnostních tabulek a lze ji určit pro jakýkoli věk. Nejčastěji se tento ukazatel využívá ve formě naděje dožití (střední délky života) při narození, tedy kolika roků se dožije osoba právě narozená. Vzhledem k odlišné úmrtnosti mužů a žen se konstruuje odděleně pro obě pohlaví a na krajské úrovni jsou s ohledem na vyloučení nahodilých výkyvů zpracovány za dvouleté kalendářní období. V roce 2018 při výpočtu dat za rok 2017 (resp. 2016–2017) přistoupil Český statistický úřad k úpravě metodiky konstrukce úmrtnostních tabulek.

Naděje dožití v Ústeckém kraji patří dlouhodobě k nejnižší v ČR. Loňský rok byl však rokem, kdy se po dvouletém období snižovaní naděje dožití poznamenané pandemií Covid-19, začala naděje dožití obyvatelstva opět zvyšovat, a to jak v našem kraji, tak celorepublikově. V Ústeckem kraji vzrostla meziročně naděje dožití při narození u mužů o 0,40 na hodnotu 73,10 roku a u žen o 0,21 na hodnotu 79,19 roku.

Vlivem nepříznivého demografického vývoje předchozích dvou let však vzrostla v Ústeckém kraji naděje dožití při narození na hodnoty nižší, než jaké byly v případě dožití mužů i žen predikovány v období 2018–2019.

V mezikrajovém porovnání vzrostla naděje dožití u mužů při narození ve všech krajích, nejvíce ve Zlínském kraji, kde se zvýšila o 0,83 roku. Nejmenší růst zaznamenali v hlavním městě Praha (0,03 roku). Rovněž u žen se zvýšila naděje dožití při narození ve všech krajích, nejvíce opět ve Zlínském kraji, a to o 0,59 roku, k nejmenšímu růstu naděje dožití žen došlo v Plzeňském kraji (0,01 roku).

Muži mají dlouhodobě nejvyšší naději dožití v hlavním městě Praze, za období 2021–2022 zde činila u právě narozeného chlapce 77,11 let. Nejnižší naději dožití u mužů ve věku 0 let vykazuje dlouhodobě Ústecký kraj, kromě období 2019–2020, kdy byla nejnižší hodnota zjištěna v Moravskoslezském kraji. V období 2021–2022 dosáhla naděje dožití mužů v našem kraji hodnoty 73,10 roku.

V případě naděje dožití žen ve věku 0 let vykazuje Ústecký kraj rovněž dlouhodobě nejnižší hodnoty, s výjimkou období 2018–2019 a 2020–2021, kdy byla nejnižší naděje dožití žen při narození zjištěna v Karlovarském kraji. Vloni narozená holčička v našem kraji měla v uplynulém období naději dožití 79,19 roku a patřila k nejnižší hodnotě mezi kraji. Nejvyšší naděje dožití u žen ve věku 0 let byla zjištěna v hlavním městě, kde dosáhla hodnoty 82,84 let.

Naděje dožití žen je vyšší než naděje dožití mužů. Tato skutečnost je dána biologickými odlišnostmi v úmrtnostních poměrech mezi muži a ženami. Rozdíl mezi nadějí dožití žen a mužů při narození byl v období let 2021–2022 z celorepublikového pohledu 5,86 roku. V mezikrajovém porovnání byl tento rozdíl nejmenší v Pardubickém kraji (5,62 roku), největší v Moravskoslezském kraji (7,03 roku). V Ústeckém kraji rozdíl v naději dožití žen a mužů dosáhl hodnoty 6,09 roku, což byl šestý nejvyšší rozdíl mezi kraji. Z dlouhodobého pohledu rozdíl mezi pohlavími jak v našem kraji, tak i v celé ČR převážně klesal.

V případě 65letých lidí, má muž, žijící v Ústeckém kraji a v roce 2022 dovršil 65 let, před sebou pravděpodobně nejméně ještě 14,10 let života, stejně stará žena 17,93 let. S uvedenými hodnotami se Ústecký kraj umístil na nejhorší pozici v mezikrajském srovnání. Nejvyšší hodnoty naděje dožití ve věku 65 byla zjištěna u mužů i žen v hlavním městě Praze (16,44 let, resp. 20,38 let). Nejmenší rozdíl mezi nadějí dožití žen a mužů byla zjištěna v Kraji Vysočina (3,70 let), největší ve Zlínském kraji (4,32 let).

Meziročně vzrostla naděje dožití v Ústeckém kraji u mužů o 0,40 let a u žen o 0,33 let. V mezikrajovém srovnání se u obou pohlaví jedná o šestou nejnižší pozici. Nejvíce se naděje dožití zvýšila u mužů i žen ve Zlínském kraji (o 0,68 resp. 0,56 let). Naproti tomu nejnižší navýšení evidují u mužů v hlavním městě Praze (o 0,20 let) a u žen v Plzeňském kraji (o 0,05 let).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru