Jak potrestat bezdomovce popíjející na ulici? Zabírá jen sebrat jim alkohol
Zabavený alkohol slouží jako důkazní materiál. Foto: Městská policie Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Po kontrolách lidí bez domova, kteří nevyužívají služeb charitativních zařízení a své provizorní příbytky si budují ve volné přírodě, se minulý týden strážníci zaměřili na bezdomovce, kteří se v podnapilém stavu pohybují v centru města, kde svým chováním pohoršují nejednoho kolemjdoucího.

Tentokrát se hlídky strážníků zaměřily na konzumaci alkoholu v místech, kde to obecně závazná vyhláška města zakazuje. Řešení těchto problémů však není vůbec jednoduchou záležitostí, neboť strážníci se musí striktně držet zákonů a na tyto lidi nejsou téměř žádné páky. „I když takový člověk spáchá přestupek, za který je možné uložit dotyčnému pokutu, je tato velmi často nevymahatelná. Tito lidé nemají většinou žádný majetek a ani trvalé bydliště. Největším trestem pro bezdomovce tak zbývá v případě neoprávněného požívání alkoholických nápojů na veřejnosti jim alkohol odebrat," vysvětluje Městská policie Ústí nad Labem.

Ten může v případném přestupkovém řízení být posloužit jako důkazní materiál. Byť strážníkům zákon umožňuje takového člověka z místa vykázat, není tento úkon všespásný. Opilec se přesune o ulici dál a celý proces může začít od začátku. Tak tomu bylo i v uplynulém týdnu, kdy strážníci jednoho opilce z místa vykázali a o dvě hodiny později toho samého člověka nalezla hlídka na Klíši ležet na chodníku, v totálně podnapilém stavu. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu museli strážníci na místo přivolat zdravotní záchrannou službu, která si opilce odvezla do Masarykovy nemocnice k vyšetření. Jediným trestem, který tyto lidi trochu zamrzí, tak zůstává odebrání alkoholu, který si pak musí někde znovu koupit.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru