Kraj řeší s odborníky nedostatek veterinářů
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Nedostatek veterinářů pro akutní i dlouhodobou péči zejména pro hospodářská zvířata řešili hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, předseda výboru pro zemědělství a venkov Zdeněk Plecitý a Karolína Žákovská, předsedkyně výboru pro národnostní menšiny, se zástupci zvěrolékařů a Státní veterinární správy. Problém se týká i dalších krajů.

Strukturální problémy ve vzdělávacích oborech zaměřených na péči o zvířata, nedostatečná finanční podpora praktikujících veterinářů i celková náročnost profese způsobuje, že v řadě regionů chybí zvěrolékaři, kteří by dokázali pokrýt potřeby chovatelů hospodářských zvířat. Obzvláště těch velkých, jako jsou krávy a koně. Ústecký kraj není bohužel výjimkou. Místní veterináři jsou přetížení a výpomoc kolegů z jiných oblastí není dlouhodobě udržitelná. Se zástupci kraje proto probrali možná řešení problému.

Těmi mohou být finanční pobídky, které by přilákaly veterináře do kraje i z jiných zemí Evropské unie, nebo krajské stipendijní programy pro studenty veterinárních a příbuzných oborů. Ty by byly patrně velmi podobné těm, které kraj nabízí pro studenty zaměřené na zdravotnictví. Zástupci kraje zároveň přislíbili další řešení problému v rámci Asociace krajů České republiky a jeho zdůraznění na půdě parlamentu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru