Krásné Březno - V ústecké zoologické zahradě mohou návštěvníci najít kromě exotických zvířat také některé pozoruhodné dřeviny.

Vzácná dekaisnea Fargesova. Foto: Věra Vrabcová

„Mezi velmi vzácně pěstované patří například dekaisnea (dekenea) Fargesova (Decaisnea fargesii Hook. fil. et Thoms.) z čeledi kokylovitých (Lardizabalaceae), která v těchto dnech dokvétá u expozice vodního ptactva a už začala vytvářet plody. Tento keř pochází z horských lesů západní Číny a dosahuje výšky 2–4 m. U nás se vysazuje velmi vzácně jako solitéra, význam má pouze sbírkový", popisuje Ing. Vít Joza, vedoucí botanického útvaru.

Odborné rodové jméno získala tato rostlina na počest významného francouzského botanika a pěstitele Josepha Decaisneho (1807–1882), druhové jméno pak podle francouzského misionáře a sběratele rostlin Paula Fargese (1844–1912). Její české jméno se prakticky nepoužívá.

Vzácná dekaisnea Fargesova. Foto: Věra Vrabcová
„Dekaisnea odolává mrazům okolo -20 °C. Letorosty jsou dosti silné, lysé a modravě ojíněné voskovým povlakem. Lichozpeřené listy, které připomínají listy jasanu, jsou 40–80 cm dlouhé. Převislé oboupohlavní zvonkovité květy, které mají žlutavě zelenou barvu, rostou v latách a jsou poměrně drobné a nenápadné", dodává Ing. Joza.

Plody jsou 5–10 cm dlouhé modravě ojíněné válcovité měchýřky, s mnoha semeny a jedlou bělavou dužninou. Přes zimu neopadávají, zčernají a jejich povrch se stane vrásčitým. Právě zvláštní vzhled uschlých plodů dal vzniknout pojmenování druhu v angličtině: dead man's fingers (prsty mrtvého muže). Jedlou dužinu plodů využívají domorodí obyvatelé v oblasti původního rozšíření dekaisney, v Sikkimu v Himálaji.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru