Ústecký kraj - Dojemné setkání zachráněného pětasedmdesátiletého muže se svými zachránci se odehrálo v Litvínově. Senior Václav Hák mohl po několika týdnech podat ruku svému zachránci, tím je litvínovský strážník Jakub Röber. Koncem června litvínovský důchodce náhle zkolaboval a upadl do bezvědomí. Díky bleskovému profesionálnímu zásahu strážníků se naštěstí podařilo zachránit jeho život.

Strážník Jakub Röber se opět setkal s Václavem Hákem, kterému zachránil život. Foto: Jan Vraný

"Myslím si, že mně strážníci opravdu zachránili život. Prakticky jsem byl už mrtvý. Jen díky zásahu hlídky jsem ještě naživu. Jsem jim vděčný za život," říká s dojetím litvínovský senior Václav Hák.

„First responder" záchranáři obecně označují například strážníky, policisty, hasiče nebo horskou službu, tedy každého, kdo je schopen realizovat rychlý zásah u člověka v přímém ohrožení života dříve, než se na místo reálně může dostat výjezdová skupina Zdravotnické záchranné služby. "V Ústeckém kraji je v současné době 148 kusů Automatizovaných externích defibrilátorů (AED), z toho přes 70 kusů záchranáři evidují u takzvaných mobilních First responderů, tedy právě u strážníků, hasičů nebo policistů, kteří jsou odborně školeni pod dohledem lektorů záchranné služby," vysvětluje Prokop Voleník.

AED lze najít i na veřejně přístupných místech v kraji, jde například na Pravčické bráně, ve Hřensku, na Milešovce, na Děčínském Sněžníku nebo na Komáří Vížce. Letos plánujeme přístroj umístit i na Říp. Nyní je v kraji 11 těchto přístrojů.

VIDEOREPORTÁŽ ZE SETKÁNÍ ZACHRÁNĚNÉHO SE SVÝM ZACHRÁNCEM:

 

Videoreportáž připravil Jan Vraný/e-mostecko.cz

"Hovoříme tak o plánované první pomoci na vyžádání. Včasné zahájení základní neodkladné resuscitace a její správné provádění může mít rozhodující vliv na přežití srdeční zástavy, pokud možno bez trvalých následků. Zejména v případech, kdy stav nemocného vyžaduje urgentní léčebný elektrický výboj (defibrilaci), má rychlost jeho podání pro přežití zcela zásadní význam. Pokud je defibrilace provedena do tří minut, udává se přežití přibližně v 73 % případů. S dalším prodloužením intervalu od vzniku srdeční zástavy do poskytnutí výboje, pak pravděpodobnost přežití významně klesá. Provádění defibrilace ještě v nedávné minulosti patřilo výhradně do rukou lékařů. Ti se ale mnohdy nemohou dostat k nemocnému natolik rychle, aby jejich léčebný zákrok mohl přijít v optimálním časovém intervalu," říká mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Možným řešením je tak provedení zákroku laiky. A právě k tomuto účelu byl zkonstruován Automatizovaný externí defibrilátor – AED. Přístroj, s jehož pomocí je i laický zachránce schopen provést bezpečnou defibrilaci, stačí zapnout příslušným tlačítkem. "Defibrilátor pak sám analyzuje křivku EKG a prostřednictvím hlasových a písemných pokynů v Českém jazyce vede zachránce k bezpečnému podání výboje," vysvětluje mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru