Na ústecký půlmaraton dorazí běžci třiceti národností z celého světa
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Ulice centra města a přilehlého okolí se v sobotu stanou dějištěm běžeckého závodu Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem. Jde o mezinárodní klání nabízející několik zajímavostí, které jiný běžecký závod účastníkům nenabídne.

Jak uvádí organizátoři v tiskové zprávě, běžce láká trať podél řeky Labe s výhledem na České středohoří. „Dalším tahákem je okolní průmyslová krajina, která jako by připomínala výjev ze sci-fi románu. Běžci si často vybírají závody kvůli proměnám krajiny. A žádné jiné město jim nemůže nabídnout takovou rozmanitost na každém kilometru jako právě Ústí,“ dodávají. 

Nejdůležitější informace:

● Letos se poběží 8. ročník závodu.
● Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem bude v sobotu 15. září od 14.50 vysílán v přímém přenosu na ČT Sport a online na www.runczech.com a na YouTube kanálu RunCzech.
● Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem je osmou akcí série RunCzech, která se skládá celkem z devíti závodů v šesti městech České republiky. V loňském roce se všech akcí pod hlavičkou RunCzech zúčastnilo rekordních 82 883 běžců.
● Závod je počtvrté v řadě oceněn zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF.
● Půlmaraton se běží na jednokolové trati, která se od loňského roku nezměnila. Běžci zabíhají až na Svádov, během půlmaratonu čtyřikrát překonají most Edvarda Beneše a nebude chybět ani populární průběh areálem chemického závodu Spolchemie.
● Kapacita hlavního závodu je v letošním roce 3 700 půlmaratonců, dm rodinného běhu se zúčastní 3 200 malých i velkých sportovců a Spolchemie Český pohár v Hanbike pojede zhruba 15 handicapovaných sportovců v seniorské kategorii a okolo 10 závodníků v juniorské.
● Půlmaraton startuje v 15.00 z Mírového náměstí. Na stejném místě ve 13.30 začíná i dm rodinný běh a v pravé poledne Spolchemie Český pohár v Handbike.
● O startovní výstřel na Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem se postará primátorka Věra Nechybová, dm rodinný běh odstartuje náměstek Petr Šmíd a hanbikový závod Tomáš Loubal, ředitel rozvoje Spolchemie.
● Běžci na Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem mohou využít novou mobilní aplikaci RunCzech. Najdou v ní průvodce celým závodem, svoje startovní číslo, nabídky od našich partnerů a mnoho dalšího. Aplikace je dostupná pro Android i iOS.
● Jednou z letošních novinek je také přeregistrace závodníků. V praxi to znamená, že pokud se běžec nemůže závodu zúčastnit, může startovné převést na někoho jiného.
● Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem je jedním z nejrychlejších půlmaratonů světa a právem se může pyšnit přívlastkem „Ferrari mezi závody". Dvojnásobný vítěz Barselius Kipyego zde loni zaběhl pátý nejrychlejší půlmaraton na světě, v roce 2016 dokonce třetí.
● O třetí vítězství v řadě (tedy úspěch, který se v pětadvacetileté historii závodů RunCzech povedl jenom běloruské reprezentantce Jeleně Vinickajové na pražském maratonu v letech 1996 - 1998) a zápis do historie bude usilovat keňský běžec Barselius Kipyego.
● Ve startovním poli je hned osm borců, kteří umí půlmaraton pod hodinu. Kromě již zmíněného Kipyega to je například etiopský vytrvalec Guye Adola, člen RunCzech Racing Teamu Josphat Tanui nebo další Keňan Albert Kangogo.
● V Ústí nad Labem se také letos ukáže silný japonský tým v čele s Kenji Yamamotou a svého reprezentanta budou díky Jaredu Wardovi mít také Spojené státy.
● Mezi ženami poutají nejvíce pozornosti dvě jména – Keňanky Nancy Kiprop a Lucy Cheruiyot ústeckou trať dobře znají, obě si tu loni zaběhly osobní rekordy a také letos patří mezi nejžhavější kandidátky na prvenství.
● Vážnou kandidátkou na stupně vítězů je také jejich krajanka Diana Kipyokei nebo americká reprezentantka Sara Hall. V Ústí nad Labem se představí také japonská běžkyně Yuka Takashima nebo Lilia Fisikovici z Moldavska, která v červnu ovládla Mattoni 1/2Maraton České Budějovice.
● Čeští fanoušci si do sytosti užijí také tuzemské vytrvalecké hvězdy, na severu Čech se představí Petra Kamínková, Ivana Sekyrová nebo Marcela Joglová či domácí Zuzka Rusínová.
● Evu Vrabcovou Nývltovou na start nepustí bolavé achilovky, nejlepší česká vytrvalkyně se tak v Ústí představí coby spolukomentátorka přímého přenosu na kanále ČT Sport.
● Tradiční favority můžeme hledat mezi českými muži – Ústí nad Labem nabídne další kolo souboje mezi Jiřím Homoláčem a Vítem Pavlištou.
● Na start půlmaratonu se postaví také Lukáš Konečný a jeho boxerští svěřenci v čele s Fabiána Bytyqi a Tomáš Šálek, Česká Miss 2016 Andrea Bezděková.
● dm Rodinný běh poběží také primátorka Ústí nad Labem, Věra Nechybová.
● Součástí půlmaratonského závodu je také Marathon Music Festival s kapelami a DJ podél trati.
● Hlavními charitativními partnery Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem je Ústecká komunitní nadace, kterou bude reprezentovat přes 100 dobroběžců v čele s jejím ředitelem Tomášem Krejčím a Nadační fond Plamínek naděje, se kterým poběží děti z ústeckých dětských domovů.
● Organizátoři ocení také nejrychlejšího muže a ženu Ústeckého kraje, kteří získají trofej pro krále a královnu regionu od sklářské dílny AJETO.
● O špičkovou zdravotní péči se letos v Ústí opět postará profesionální záchranná zdravotní služba a celkem 13 medical pointů rozmístěných podél celé trati.
● Běžci mohou během závodu zamávat do speciální Mávací kamery na 12.5km a objevit se tak v přímém přenosu České televize.
● Adidas letos přináší limitovanou eventovou kolekci triček s potiskem map od třináctiletého Matěje Hoška, známého pod značkou MAAPPI.
● Nejvíce zahraničních běžců přijede ze Slovenska, Polska, Německa, Velké Británie, Ruska, Ukrajiny, Spojených Států, Francie a Španělska.
● V Ústí nad Labem se nachází hned dvě trasy Mattoni FreeRun. Pětikilometrové okruhy, kde může běhat každý a kdykoliv, najdete u Střekova a Svádova.
● Oficiální hashtag závodu je #ULhalf.

Zajímavá čísla:

● Kapacita Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem je 3 700 běžců, dm rodinný běh poběží 3 200 účastníků
● Ve startovním poli se objeví celkem 30 národností
● 66,7 procent běžců jsou muži, 33,3 procent ženy
● Průměrný věk žen na závodě je 36,6 let, průměrný věk mužů je 40,1 let
● Ženy v průměru zvládnou závod za 2:06:28, muži za 1:49:09
● Nejčastějším jménem v závodě mezi muži je Jan (153), Martin (111), Petr (108), Jiří (101) a Tomáš (89)
● Mezi ženami je nejvíc Jan (66), Peter (42), Lucií (40), Martin a Kateřin (38)
● Nejčastějším příjmením závodu je Svoboda (19), Novák a Černý (10), Veselý a Beneš (9).
● U žen zase Černá a Dvořáková (5), Svobodová, Pokorná a Kolářová (4)
● Nejčastěji zastoupeným zaměstnáním v RunCzech běžecké lize:
o manažeři (310)
o administrativní pracovníci (264)
o studenti (145)
o učitelé, lektoři a koučové (115)
o elektroinženýři a strojní inženýři (75)
● Narozeniny v den závodu oslaví 3 běžci a 5 běžkyň
● Nejstarší účastník je z České republiky a je mu 74 let
● Nejstarší účastnice je z Německa a je jí 67 let
● Převážná většina vytrvalců je z řad vysokoškolsky vzdělaných lidí (58 %), běžci se středním vzděláním jsou zastoupeni z 34 %, zbylých 8 % má základní vzdělání
● Při závodě pomáhá 650 dobrovolníků
● Webovou stránku www.runczech.com navštíví v den závodu přes třicet tisíc návštěvníků z celého světa (37 345 v roce 2017)
● Na sociálních sítích (Facebook, Instagram, Twitter) se v den závodu dostanou zprávy z kanálů RunCzech k více než sto třiceti tisícům uživatelům (154 087 v roce 2017)

Během závodu se použije:

● 359 dopravních značek
● 29 121 spínacích špendlíků
● 53 675 kelímků
● 27 043 houbiček na osvěžení
● 3 700 termoizolačních fólií
● 6 900 medailí
● 3 909 m plotů Johnny Servis
● 95 mobilních toalet Johnny Servis

Vypije se:

● 26 176 litrů vody Mattoni
● 3 890 litrů nápoje Gatorade

Sní se:

● 1 957 kg banánů z Kauflandu
● 1 458 kg pomerančů z Kauflandu
● 17 kg soli
● 13 kg cukru

Rekordy na 10 km:
● Světový rekord – muži: 0:58:23 (2010), Zersenay Tadese (ERI)
● Světový rekord – ženy: 1:04:51 (2017), Joyciline Jepkosgei (KEN)
● Český rekord – muži: 1:01:31 (1997), Jan Pešava, Košice
● Český rekord – ženy: 1:11:01 (2018), Eva Vrabcová-Nývltová, Praha
● Rekord závodu – muži: 0:59:14 (2017), Barselius Kipyego (KEN)
● Rekord závodu – ženy: 1:07:17 (2015), Peres Jepchirchir (KEN)
● Nejrychlejší Čech: 1:04:33 (2017), Jiří Homoláč
● Nejrychlejší Češka: 1:11:22 (2017), Eva Vrabcová-Nývltová

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru