ANO v Ústí oznámilo ukončení povolebního vyjednávání s PRO!Ústí
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Hnutí ANO 2011 v Ústí nad Labem ukončilo povolební vyjednávání s politickým uskupením PRO!Ústí. Politický subjekt to ve čtvrtek 25. října oznámil krátce před půl devátou večerní na sociální síti Facebook.

„Dobrý večer, k dnešnímu dni ukončujeme povolební vyjednávání s hnutím PRO! Ústí na všech úrovních. Přestože hnutí ANO preferovalo spolupráci s tímto hnutím, následná jednání tento názor značně změnila. Hnutí PRO! Ústí dnes také zamítlo naše předložené požadavky na následující spolupráci. Hnutí PRO! Ústí při jednáních obcházelo vyjednávací tým v Ústí nad Labem a snažilo se kontaktovat přední představitele hnutí ANO, přicházelo s dalšími a dalšími požadavky na již dříve potvrzené dohody a zvláště nedodržovalo domluvy na podání ruky. Nyní hnutí ANO bude vyjednávat s dalšími subjekty zvolenými do Zastupitelstva města Ústí nad Labem,“ píše se na stránce ANO, tohle je Ústí nad Labem. (tiskovou zprávu hnutí ANO najdete níže)

„Zaznívají tu na FB nepěkná slovíčka o dohodnuté koalici s UFO, Sportovci, částí ODS a přeběhlíkem z SPD, ale nám se tomu nechce věřit. Je ale pravda, že se jednání tento týden soustřeďují na jiná uskupení, než je to naše. My vám proto přinášíme alespoň souhrn požadavků, se kterými jsme šli do vyjednávání s ANO,“ uvedlo krátce po půl páté podvečerní PRO!Ústí na svém facebookovém profilu. (souhrn požadavků uveřejněných PRO!Ústí najdete na konci článku.

Ke vzniklé situaci se ve čtvrtečních večerních hodinách na sociální síti vyjádřila nově zvolená zastupitelka Statutárního města Ústí nad Labem za ODS Lenka Černá. „Dobrý den, ráda bych se vyjádřila k mé neúčasti v připravované koalici ANO-UFO-ODS-Sdružení pro ZDRAVÍ a SPORT. V této koalici má mít rozhodující vliv právě UFO, hnutí, které v předchozím volebním období svou moc opíralo o komunisty a bývalé členy ANO a bohužel také o bývalé i současné zastupitele ODS. Hnutí, které ve volební kampani používalo slova o občanech mého rodného města jako PARAZITI, jehož jednání v kampani je předmětem zkoumání policie a soudu a úspěšně touto kampaní konkurovalo SPD a Vandasově Dělnické straně.  Bylo mi nabízeno, abych v tomto formátu pracovala jako radní města, ale moje zásady jsou pro mě v tomto nepřekročitelné. Nelze také přehlédnout, že tato koalice má mít většinu pouze jednoho hlasu a jsem přesvědčená, že si Ústí nad Labem, jako statutární město, zaslouží a potřebuje širší a kompetentnější vedení, než tomu bylo v předcházejícím volebním období. Mile mě překvapilo jednání a vystupování budoucího primátora Ing. Petra Nedvědického, má moji plnou podporu a ráda s ním budu na rozvoji města spolupracovat, ale ne na formátu výše zmiňované koalice,“ napsala Lenka Černá.

Souhrn požadavků uveřejněných PRO!Ústí:

1. Poměrné složení rady města (varianta 11 členů) - Za ideální považujeme širokou koalici stran ANO, PRO! Ústí, Vaše Ústí, ODS a PRO Zdraví a sport, která by v zastupitelstvu disponovala pohodlnou většinou 26 hlasů.  Domníváme se, že v radě by měly být zastoupeny všechny zúčastněné strany, pokud o to budou stát. Složení rady by mělo odrážet počet mandátů, které každá ze zúčastněných stran získala v zastupitelstvu, a žádná ze stran by neměla mít v radě absolutní většinu. Co se týká personálního složení, požadujeme pro PRO! Ústí funkci 1. náměstkyně (pro naši lídryni Karolínu Žákovskou) a funkci náměstka pro Ing. Arch. Jana Hroudu (který by měl v gesci územní plán a kancelář architektury města). Na místo neuvolněného radního navrhujeme Mgr. Martina Krska a v případě 4 členů za PRO! Ústí též Lukáše Blažeje. Chtěli bychom, aby Martin Hausenblas byl pověřeným zastupitelem pro inovace a infrastrukturní rozvoj města.

2. Odmítáme vytváření politických „trafik“ (tj. nových postů pro politiky, kteří skončili ve funkci) - Opoziční strany samozřejmě mohou nominovat své zástupce do existujících funkcí (komise, výbory, městské organizace).

3. Požadujeme pravidelná setkávání koaličních zastupitelů - Účelem setkávání by měla být diskuze nad potřebami města, body předkládanými do zastupitelstva a řešení případných problémů.

4. Zasedání zastupitelstva se budou konat minimálně jednou za šest týdnů s výjimkou letních prázdnin (celkem tedy bude 8 jednání za rok) - V současné době se zasedání zastupitelstva konají pětkrát ročně, tj. v minimálním počtu požadovaném zákonem o obcích. V řadě jiných měst se zasedání konají každý měsíc.

5. Požadujeme vyhlášení otevřeného výběrové řízení na pozici tajemníka města. Předpokládáme, že k předání agendy stávajícím tajemníkem dojde postupně tak, aby nebyl narušen chod úřadu. Podmínky výběrového řízení budou dohodnuty se všemi stranami v zastupitelstvu.

6. Bude navázána partnerská spolupráce s obvody, a to bez ohledu na složení obvodních koalic - Spolupráce bude zahrnovat metodickou pomoc a pravidelné setkávání se starosty obvodů.

7. V koaliční smlouvě bude zakotveno dohodovací řízení pro řešení problémů v koalici - Účelem dohodovacího řízení bude hledání řešení v dobré víře a s cílem koalici udržet po celé volební období.

 8. Zastoupení všech stran a hnutí v komisích a výborech - Nominace bude věcí jednotlivých stran. Koaliční strany půjdou příkladem v tom smyslu, že budou nominovat odborníky. Předsednictví finančního a kontrolního výboru náleží opozici.

9. Závazek koaličních zastupitelů hlasovat pro programové body koaličních partnerů - Koaliční dohoda upraví programové priority koalice a koaliční zastupitelé se jejím podpisem zaváží hlasovat pro opatření předkládaná pro jejich naplňování, a to bez ohledu na to, který radní bude návrh předkládat. Případné výhrady je třeba příslušnému radnímu oznámit včetně důvodů předem, aby bylo možné bod upravit.

Tïsková zpráva hnutí ANO 2011

 

Další jednání o koalici povede hnutí ANO 2011 s UFO, ODS a hnutím PRO Zdraví a Sport

 

V Ústí nad Labem dne 25.10.2018

 

Povolební vyjednávání o nové koalici v Ústí nad Labem probíhají již ode dne vyhlášení výsledků voleb. hnutí ANO 2011 důsledně dodrželo deklarovaný postup a jednalo se všemi zvolenými subjekty.

 

Postupně bylo zvažováno několik variant koalice a to varianta spolupráce s hnutím PRO! Ústí
i varianta spolupráce s hnutím UFO, ale také varianta bez obou těchto subjektů. Vůli voličů by nejvíce odrážela varianta spojující ANO 2011 s PRO! Ústí a UFO. Tuto variantu již od počátku odmítalo hnutí PRO! Ústí.

 

Během jednání se postupně vyjasňovaly názory a podmínky, za kterých byly politické subjekty v zastupitelstvu ochotny vytvořit koalici, či spíše s kým by byly nebo nebyly ochotny do koalice jít.

 

Některé varianty byly zcela nebo částečně odmítány, některé stanovené podmínky nebyly přijatelné pro všechny subjekty, které by pro určitou variantu koalice přicházely v úvahu. Objevily se i snahy o zmenšení manévrovacího prostoru a vytvoření tlaku na hnutí ANO 2011, což se v důsledku projevilo ve změně k přístupu k té které koaliční sestavě.

 

„Přestože byla v první fázi preferovaná ze strany hnutí ANO 2011 varianta, která počítala se spojením s PRO! Ústí a dalšími dvěma subjekty, nakonec jsme od tohoto záměru upustili,“ dodal lídr Petr Nedvědický. Důvodem byla nestálost názorů a vnitřní nesourodost vyplývající z přílišného individualizmu jednotlivých členů jak hnutí PRO! Ustí, tak i dalšího z uvažovaných subjektů spolupráce a neustálé snahy o různé formy nátlaku na hnutí ANO. V neposlední řadě to bylo odmítnutí námi navrhovaných podmínek vzájemné spolupráce. „Naši zástupci se shodli, že taková koalice by vykazovala prvky značné nestability již od počátku, také s přihlédnutím ke špatné historické zkušenosti z minulých let“ upřesnil postup Petr Nedvědický.

 

Hnutí ANO 2011 povede další jednání směrující k vytvoření koalice do zastupitelstva statutárního města Ústí nad Labem pro volební období 2018-2022 počínaje dnem 25.10.2018 v hlavním směru s hnutím UFO, ODS a s hnutím PRO Zdraví a Sport. Věříme, že tato jednání brzy vyústí k podepsání koaliční dohody.

Čtenáři, posílejte nám náměty na zprávy, tiskové výstupy na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., využijete zpráv naší facebookové stránky. Děkujeme, že nám pomáháte vytvářet zpravodajství z Ústecka.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru