S teplým počasím se v Ústeckém kraji zvyšuje počet průjmových onemocnění
Vyšší teplota bakterie bezpečně zlikviduje. Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Hygienici v Ústeckém kraji zaznamenali v posledních dnech nárůst počtu hlášených průjmových onemocnění. Souvisí to podle nich s nástupem teplých měsíců roku.

O nepříjemném trendu posledních dní informovali v přehledu aktuální epidemiologické situace v ústeckém kraji v 21. týdnu tohoto roku, tedy ke konci měsíce května.

„Jen mírně se zvyšuje počet hlášených průjmových onemocnění, jak tomu obvykle bývá s nástupem teplých měsíců roku. Jako původce průjmových onemocnění se nejvíce uplatňuje kampylobakter, dále virová agens, na třetím místě v pořadí jsou salmonely,“ sdělila Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem.

Například salmonely se přenášejí nakaženou potravou či kontaminovanou vodou. Často onemocnění u lidí propuká po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného kontaminovaného masa a vajec, případně výrobků obsahujících tyto suroviny.

Ve stejném období nebyly v Ústeckém kraji hlášeny žádné neuroinfekce, virové hepatitidy ani onemocnění přenosná na člověka ze zvířat. V 21. týdnu 2019 nebyl hlášen žádný nový potvrzený případ spalniček. Počet hlášených akutních respiračních onemocnění nedosahoval epidemické hodnoty, chřipková epidemie tu vrcholila už v šestém kalendářním týdnu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru