Ústecký kraj – Dva případy virové hepatitidy typu E (hovorově žloutenka) byly na přelomu měsíce května a června hlášeny Krajské hygienické stanici v Ústí nad Labem. Ta o tom informovala ve zprávě o epidemiologické situaci za 22. týden tohoto roku.
Od začátku letošního roku bylo v Ústeckém kraji hlášeno již 19 případů tohoto typu žloutenky. „Ve všech případech onemocněly dospělé osoby bez epidemické souvislosti, ve věku 31– 66 let, s převahou mužů (8 mužů a 4 ženy). Většina z nich udávala konzumaci vepřového masa, zabíjačkových produktů nebo domácí grilování,“ uvedla krajská hygienická stanice.
Hepatitida E je onemocnění jater doprovázené jejich zánětem a obvykle probíhá akutně. První příznaky se objevují většinou za 15 až 60 dnů (průměrně za 40 dnů) od nakažení a zpočátku mohou být poměrně nenápadné, např. může chybět typické žluté zbarvení bělma a kůže.
Nebezpečná je hlavně v těhotenství, může totiž ohrozit život matky i plodu. Přenos potravinami se jeví jako hlavní cesta šíření nákazy. Hlavním zdrojem viru hepatitidy E jsou domácí i divoká prasata.
Nejlepší ochranou proti nakažení je proto dodržování hygienických návyků, pití nezávadné vody a důkladná tepelná úprava masných výrobků, zejména pokud jsou z domácích zabijaček a zvěřinových hodů. Virus hepatitidy E je zničen při tepelné úpravě, která trvá alespoň dvacet minut a při které teplota uvnitř masa dosahuje minimálně 70 stupňů.
Je třeba úplně vyloučit konzumaci syrového vepřového a jeleního a též syrového masa a výrobků z divočáků. Léčba onemocnění je podpůrná, nezbytná je abstinence alkoholu a omezení fyzické aktivity. Infekce většinou sama ustupuje. Proti žloutence typu E není v ČR dostupná očkovací látka.