Někteří pendleři mají kvůli uzavření hranic strach o práci
Otevřené jsou jen vybrané hraniční přechody, a to jen pro někoho. Ostatními neprojedete. Foto: e-deniky.cz
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Opatření vlády v rámci omezení šíření viru Covid-19 se dotýkají každého z nás. Mění poměrně radikálně zaběhnutý životní režim. Situace se odráží ve všech oblastech života. V práci, podnikání, ve sportu, v kulturní a společenské sféře, ve školství, dopravě, průmyslu a samozřejmě ve zdravotnictví. Dopady vyhlášeného nouzového stavu se nevyhnuly ani pendlerům, tedy lidem, kteří vyjíždějí pracovat do zahraničí.

Ještě v pátek 13. března, krátce po vyhlášení nouzového stavu a zákazu cestování Čechů do rizikových oblastí, mezi které patří i Německo, bylo vyjíždění pendlerů povolené výjimkou. A sice do 50 km od hranic. S tím, že dotyčný musí ke kontrole předložit pracovní smlouvu. V sobotu vláda rozhodla o posunutí povolené vzdálenosti do 100 km od hranic. Vše se může ovšem změnit z hodiny na hodinu. Pendleři sami ve spoustě věcí tápou. Řada z nich přijela zpátky do Čech teprve o víkendu a rychlý vývoj situace u nás je překvapil.

„Jezdím do práce v pondělí a přijíždím domů do Čech až v pátek. Bydlím přes týden v Německu na ubytovně. Nevím, jestli se na mě vztahuje výjimka pro pendlery,“ ptá se ve skupině na jedné ze sociálních sítí Tomáš. Výjimka se vztahuje na všechny obyvatele s povoleným přechodným nebo trvalým pobytem v ČR, kteří prokazatelně pravidelně překračují vnitřní hranice a pracují ve vzdálenosti do 100 km od hranic. Tedy, pokud Tomáš vyjíždí pravidelně každý týden do vzdálenosti kratší než 100 km, pak se výjimka vztahuje i na něho.

Řada lidí si v Německu pronajala pokoj nebo byt, protože zde pracují trvale a do Čech se vracejí jen nahodile. Třeba když mají delší volno. Mnoho z nich si ponechalo trvalý pobyt v Čechách. V současné době ale návštěvu rodiny a příbuzných zvažují. Mají obavy, aby nepřišli o práci. „Otázkou je, jestli bych se z Čech mohl zase vrátit zpátky, když nesplňují podmínky pendlera. Raději proto zůstávám v Německu a s rodinou se zkrátka několik týdnů neuvidím,“ říká Roman, který pracuje jako zedník na stavbách.

Lidé, kteří v zahraničí bydlí i pracují, a nevyjíždějí za prací pravidelně, se při případné návštěvě Čech vystavují riziku povinné 14denní karantény. „Pracujeme 250 km od Čech. Máme v Německu pronajatý byt.Trvalé bydliště máme i tady. Pár hodin po vyhlášení nouzového stavu jsme zrovna přijeli na návštěvu za rodiči a museli zůstat v karanténě, protože jsme dorazili z Německa. Oznámili jsme v práci, že se momentálně nemůžeme vrátit. Sami Němci nevědí, jak na takové situace reagovat. Zaměstnavatel nám dal naštěstí dovolenou,“ informuje Nikola, která v Německu pracuje společně s manželem v reklamní společnosti.

Řada pendlerů, kteří nevyhovují vládou stanovené výjimce, si bere dovolené. Jsou i případy, kdy se lidé nechávají zneschopnit. Všichni, kteří dojíždějí za prací do Německa, by měli sledovat aktuální situaci u nás i v Německu, aby stíhali relevantně a včas reagovat na případné změny. Také je třeba si uvědomit, že každá spolková země v Německu si řídí krizové situace sama a vydává svá vlastní opatření. Proto se mohou v jednotlivých částech země tato opatření od sebe výrazně lišit.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru