Nevyužívané komíny elektráren budou obřími větrníky. Česko zavede systém jako první země na světě
Z komínů se stanou stožáry obřích větrných elektráren. Vizualice: Wind Power Plant Exclusive Eneregy
Ústí nad Labem

ČR - Desítky mega obřích větrníků mohou v Česku vyrůst na nevyužívaných komínech elektráren a tepláren. Ty nejsou po ekologizaci zdrojů již prakticky zapotřebí a demolice by byla zbytečně nákladná. Nové řešení využití energetických zdrojů přichází z Česka jako první na světě.

K plánu na novou větrnou energetiku se dostává náš server exkluzivně jako první v zemi. A známe již i první názory odborníků. "Je to skvělá zpráva pro provozovatele českých tepláren a elektráren, jak mohou bez výrazných vedlejších nákladů rozšířit své energetické portfolio. Navíc obnovitelnými zdroji," říká profesor Jiří Vind.

Pomůže tomu český vynález: Přizpůsobitelná gondola větrné elektrárny, která se jednoduše nasadí na lem komínu. Jeho vnitřek se potom využije pro svedení kabeláže. Další infrastruktura je již v teplárnách a eletrárnách připravena na jednoduché zastrčení nové větrné elektrárny do zásuvky a tak jejímu připojení do sítě.

"Uhelné elektrárny a teplárny prošly v minulých letech rozsáhlou inovací. Díky investicím do odsíření a dalších technologií na zbavení se škodlivých látek vypouštěných do ovzduší pozbyly vysoké komíny svých původních účelů," připomíná energetik Jan Pover. "Toto je skvělé využití," dodávají ekologové. Zatím se k novým zdrojům nechtějí vyjadřovat jmenovitě. Spojení někdejších uhelných technologií a zelené energie jim totiž doslova "bere vítr z plachet" a ztrácejí podněty, proti kterým by mohli protestovat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru