Máme před sebou celkem slunečné a teplotně příjemné dny
Nemilkovský rybník. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Pro leckoho důvod k radosti: Tak nakonec z toho teda nebude nic. Ta „nekonečná“ úmorná vedra, se kterými strašil jeden nejmenovaný numerický model (ano, byl to GFS) a která měla začít v těchto dnech, nedorazí. Prosadí se totiž Atlantik, respektive chladnější oceánský vzduch. Supertropy jsou tím pádem minulostí, vlastně i tropy a přechodně možná i léto, jinými slovy dny (v tomto případě spíše jeden den) s teplotními maximy nad 25 °C. Z toho logicky vyplývá, že i tropickým (nechutně teplým, bydlíte-li v bytě v paneláku) nocím je konec.

Jen tak pro zajímavost, když už jsme u těch přehřátých nocí: V noci z 11. na 12. července byla nejvyšší teplotní minima naměřena u nás v Ústeckém kraji. Konkrétně na stanicích Kopisty (21,1 °C), Teplice (21,3 °C) a Ústí nad Labem-Vaňov (21,9 °C). Stanice v Kopistech v ten den (12. července) naměřila třetí nejvyšší teplotní maximum v celém Česku, a sice 32,8 °C (ještě „lepší“ byly Doksany s 33,4 °C a jihomoravská Strážnice s 33,5 °C). Říká Vám něco Bystřice pod Hostýnem? Nachází se cca 35 km jihovýchodně od Olomouce a v noci z 15. na 16. července, před studenou frontou, tam rtuť teploměru neklesla pod 24,1 °C (a o půlnoci tam bylo 26 °C).

Miss Ústeckého kraje (nejžhavější teplotou) pro rok 2023 je momentálně 38,4 °C (Doksany, sobota 15. července).

Miss České republiky (nejžhavější teplotou) pro rok 2023 je momentálně 38,6 °C (Plzeň-Bolevec a Husinec-Řež, sobota 15. července).

Takže, jak moc se ochladí?

18. července: Slunečno (plus minus polojasno), srážky žádné. Odpolední maxima okolo 25 až 29 °C. Ranní minima kolem 17 až 13 °C.

19. července: Slunečno (plus minus polojasno), pozdě večer na 25 % přeháňka/bouřka. Odpolední maxima okolo 25 až 29 °C. Ranní minima kolem 18 až 14 °C.

20. července: Slunečno (plus minus polojasno), mezi ránem a cca 14:00 SELČ na 20 % přeháňka/bouřka. Odpolední maxima okolo 21 až 25 °C. Ranní minima kolem 18 až 14 °C.

No, vidíte, žádná zimička. Na víkend se rýsují slabší tropy, ale po víkendu to vypadá na citelný teplotní sešup. Nahoru a dolů. A tak by to asi mělo být. Ne?

PS: Změna klimatu je normální, dinosauři nebo mamuti by mohli vyprávět. Ano, hleďme k Zemi, ale s rozumem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru